Merel: Doen bomen ook mee in de samenleving?

Heb jij een favoriete boom? Een boom waar je als kind onder speelde of je verstopte? Een boom waar je graag tegenaan zit, een boekje leest en helemaal tot rust komt? Of een boom waaronder je iets bijzonders hebt meegemaakt? Een boom die jou het gevoel geeft dat je weer thuis bent, als je ‘m ziet opduiken op de terugweg naar huis?

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

‘‘Bomen zijn onderdeel van mijn wereld. Ik bouw er mijn nesten in, zie mijn jongen opgroeien. Bomen zijn ook mijn huis, mijn slaapkamer, mijn ontspanningsplek en de plek waar ik me veilig voel. Hoe is dat voor jullie mensen? Zijn jullie je bewust van de rol van bomen in je leven? Ik ben benieuwd!’’

Wat een interessante vraag stelt Merel hè? Wij zijn in de geschiedenisboeken gedoken en ontdekten dat bomen vroeger een veel prominentere rol in onze samenleving speelden. Of spelen ze dat eigenlijk nog steeds?

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

Denk bijvoorbeeld aan een linde. Al sinds de steentijd staan lindes voor het vrouwelijke in de natuur. Er werd gezegd dat de godin Freya, de vruchtbaarheidsgodin in de boom woonde. Daarom werden lindes geplant voordat de bouw van een boerderij begon. Ook bij het trouwen van een stel werd er een linde geplant. Het liefst bij de slaapkamer van het liefdespaar. De boom stond symbool voor eeuwige trouw tussen het stel en voor vruchtbaarheid. Verder had vrijwel ieder dorps- en stadsplein een linde of meerdere lindes. Het was een ontmoetingsboom en ook wel danslinde. Er werd recht onder gesproken en huwelijken werden gesloten. Binnen het Christendom is de eik aan Maria gewijd.

Ook eiken waren voor onze voorchristelijke voorouders heilig. Bij bijvoorbeeld de Grieken, Romein, Kelten, Germanen en Druïden had de eik een bijzondere plek in hun leven en spiritualiteit. Wist je dat de christelijke missionaris Bonifatius bij Dokkum vermoord is, omdat hij het eikenheiligdom in het dorp liet vernielen? Hij had de opdracht de Friezen te kerstenen en moest het met de dood bekopen. ‘Robur’ in de Latijnse naam voor de zomereik betekent robuust, sterk en krachtig. De bijnaam is ‘Koning van het woud’. Als de boom volwassen is, is ‘ie niet te stoppen. Veel eiken worden 300-400 jaar oud, maar ze kunnen wel 500-900 jaar oud worden.

Vertel Merel jouw mooie bomenverhaal

De gemeente Dalfsen is bezig alle bomen in de gemeente in kaart te brengen. Heb jij nog een mooi verhaal over een boom? Iets wat je hebt meegemaakt in de buurt van de boom? Een mooie reden waarom de boom is geplant? Een boom die al generaties door jouw familie wordt verzorgd? We horen je verhaal graag.

Merel: ‘‘Wat leuk om te leren over jullie verbinding met bomen. Ik kan niet wachten om meer verhalen te horen!’’

Was getekend, Merel.

merel
© Leo Kemper

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.