Merel: de helft van ons plastic afval wordt afgekeurd. Dat kan beterrrr

Tijdens je vakantie ook zo genoten van de natuur? Alle reden toch om die natuur te blijven koesteren? Als we nou met z’n allen eens proberen minder afval te produceren. Hoe mooi zou dat zijn?

Interessant? Deel het artikel

merel
© Leo Kemper

“Ik vloog op vakantie met de tip afval mee te nemen dat je onderweg tegenkomt. Terug thuis las ik dat de helft van het ingezamelde plastic afval afgekeurd wordt omdat er dingen tussen zitten die hergebruik onmogelijk maken.”

Dat kan beter, vindt Merel, en gelijk dat ze heeft.

Merel vliegt boven de gemeente Dalfsen van hot naar her op zoek naar biodiverse verhalen.

Voordeel van afval meenemen is dat het uit de natuur weg is. Nadeel van slecht scheiden is dat je het niet kunt hergebruiken. Daar is het met scheiden van je afval allemaal om te doen: dat het opnieuw gebruikt kan worden. Papier maken van papier. Glas maken van glas. IJzer van ijzer en plastic van plastic.

Glas scheiden doen we best goed. Bijna alles gaat naar de glasbak. Dat is mooi, want glas kun je oneindig gebruiken. Deksels en kurken kun je er gerust op laten zitten. Schoonmaken hoeft niet.
Papier scheiden gaat al net zo goed. Dat scheelt een hoop bomen bij het maken van ‘nieuw’ papier. Nietjes, paperclips, plakband, vensterenveloppen: je kunt het gewoon mee weggooien. De doos van een diepvriespizza ook. Maar geen vette pizzadozen. En ook geen drinkpakken, want dat is hoofdzakelijk geen papier. Die mogen dan weer bij het plastic.

’t Is allemaal nog niet zo makkelijk! Want plastic, dat valt dan weer onder PMD. Dat moet je maar net weten. Dat je met plastic afval op een milieubrengstation’ staat en dat ze je dan naar de PMD-container verwijzen. De P van plastic, de M van metaal en de D voor drankkarton.

Dalfsen volgt de richtlijnen van de ROVA, de regionale ophaler van afval. Die heeft een scheidingswijzer ontwikkeld om u tegen te zeggen. Je kunt er bij ieder twijfelproduct wel een antwoord op vinden. De chipszak? PMD!

Merel: Jullie produceren per persoon trouwens 500 kilo afval per jaar… Kan dat ook niet wat minder?

Daar heeft Merel wel gelijk in. Je kunt afval uit de berm plukken en afval goed scheiden. Maar voorkomen is beter dan genezen. Minder afval produceren dus.

Misschien dat we daar een volgende keer maar eens een deskundige over aan het woord moeten laten. Tips zijn welkom!

Was getekend

merel
© Leo Kemper

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden