Melkveehouders en onderzoekers: Samen aan de bak voor minder methaan en ammoniak

Interessant? Deel het artikel

maak_kennis_met_de_40_deelnemers - NIET RECHTENVRIJ

In 2030 dienen in de melkveehouderij de ammoniakemissies en methaanemissie fors gereduceerd te zijn. Hoe haalbaar is dat in de praktijk? In het Netwerk Praktijkbedrijven zijn 116 melkveebedrijven met deze uitdaging aan de slag, waaronder Sallandse boeren uit: Holten, Luttenberg, De Krim en Staphorst. Door praktijkonderzoek en een integrale aanpak werken zij samen aan een pakket van maatregelen waarmee ammoniak- en methaanemissies tegelijkertijd reduceerbaar zijn. Gedreven melkveehouders door heel Nederland, die samen leren, onderzoeken en ontwikkelen om emissiereductie-doelen te realiseren. Maak kennis met de boeren!

Onderzoek toetsen in praktijk

10 onderzoeksbedrijven toetsen nieuwe maatregelen via wetenschappelijk onderzoek en uitgebreide dataverzameling in de praktijk op werking, haalbaarheid en inpasbaarheid. De 30 demonstratiebedrijven finetunen vervolgens de getoetste maatregelen voor de zeer verschillende typen bedrijven (groot, klein, extensief, intensief, gangbaar, biologisch) en grondsoorten. Deze bedrijven worden intensief begeleid. De 75 ambassadeursbedrijven worden op wat meer afstand gevolgd en staan zelf aan de lat om met de gefinetunede maatregelen aan de slag te gaan.

Samen het doel voor ogen

De ambitie van de 116 praktijkbedrijven in het Netwerk is om in 2024 daadwerkelijk hun ammoniak- en methaanuitstoot met 15 tot 30% gereduceerd te hebben. Tijdens deze (leer)route nemen ze collega-melkveehouders mee door hen te inspireren en te motiveren om ook op hun bedrijf met passende maatregelen aan de slag te gaan, zodat in 2024 80% van de Nederlandse melkveehouders vanuit een integrale aanpak bijdraagt aan minder ammoniak- en methaanemissie. Integraal betekent aandacht voor stikstof, biodiversiteit, weidegang, dierenwelzijn en waterkwaliteit. Daarmee bouwen zij aan een toekomstbestendige melkveehouderij mét behoud van economisch perspectief.

Persoonlijke leerweg met impact voor de sector

Het praktijkonderzoek brengt in beeld wat de succesfactoren zijn en wat de mate van succes bepaalt. Maar ook welke maatregelen in de praktijk onwerkbaar of onhaalbaar zijn. De uitkomsten worden vervolgens weer meegenomen in vervolgonderzoek. Zo leren onderzoekers en melkveehouders van elkaar en worden maatregelen samen uitgewerkt. Ook andere melkveehouders en adviseurs kunnen meekijken en leren.

De ervaringen en inzichten resulteren in praktische handvatten die adviseurs, loonwerkers en uiteraard collega-boeren inspireren om ook aan de slag te gaan. Het gaat niet meer alleen om kennis verspreiden maar samen leren, ervaren en vooral doen.

Blijf op de hoogte

Kijk voor meer informatie op www.netwerkpraktijkbedrijven.nl en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Over Netwerk Praktijkbedrijven

Netwerk Praktijkbedrijven is een initiatief van LTO Noord en Wageningen Research & University. De financiering is afkomstig van het ministerie van LNV, uitvoering en gezamenlijk projectleiderschap is belegd bij LTO Noord en Wageningen Research & University. Het project maakt deel uit van de programmatische aanpak ‘Integraal Aanpakken’ als onderdeel van het LNV-Klimaatbeleid.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant