In mei leggen niet alleen alle vogeltjes een ei, die komen in die maand ook vaak uit. Eigenlijk is de hele natuur zich in deze belangrijke voorjaarsmaand aan het voortplanten. Belangrijk proces is dat, want voortplanten houdt de soort in stand. En niet alleen omdat je opvolgers maakt. Ook omdat voortplanten feitelijk het doorgeven van genen is. Iedere boorling zit genetisch weer net iets anders in elkaar dan pappa en mamma. Steeds overleven de sterksten.
Voor we verder gaan met voortplanten, eerst even aandacht voor de meikever. Je hebt de meidoorn en de meikever, verder zijn er – tenzij jullie daar anders over denken – geen flora en fauna vernoemd naar een maand. Daarom een filmpje van de meikever.
(Onder het filmpje meer.)
Er zijn boeken vol geschreven over hoe enorm ingenieus flora en fauna steeds maar weer sterker uit vorige generaties komen. Zo krijgen sommigen heel veel nakomelingen omdat er velen toch wel het lootje gaan leggen: dat is rauw, maar ook een goede selectie. Krijg je maar weinig nakomelingen, dan ga je die heel goed beschermen tot ze op eigen benen kunnen staan. Zoals olifanten. En mensen, die daar dan weer een eigen risico in de zorg aan toe voegt. Er zijn dieren die meer jongen krijgen als er meer voedsel komt. Zaden kunnen met gemak honderd jaar in de grond wachten op een goed groeimoment.
We hebben uit de appgroep van natuurliefhebbers een selectie gemaakt met die voortplanting als thema.