Af en toe sturen we een meedenk-mail naar mensen in ons netwerk. Zo vroegen we jullie mening over de aanpak van klimaatverandering, de wolf en kortgeleden vroegen we jullie naar ideeën voor onze strategie.
Door Matthijs Nijboer
Alle reacties lees ik altijd met grote interesse. Als je met een helikopter-view naar deze reacties kijkt zie je een opvallende rode draad. Enerzijds is er een drang naar verandering en anderzijds is er de noodzaak tot verbinden.
Vrij vertaald gaat het om: activisme versus samenwerken. Ik denk dat dit een bekend dilemma is voor iedereen die overtuigd is dat het anders moet.
Afgelopen najaar was ik samen met directeuren van verschillende natuur- en milieuorganisaties in discussie met Derk Loorbach, professor socio-economische transitie bij de Erasmus Universiteit van Rotterdam. We bespraken daarbij ook het dilemma activisme-samenwerken. Hij noemde als gevaar van polderen dat het zich vooral richt op het optimaliseren van het bestaande.
Soms is een dergelijk polderen noodzakelijk, maar daarnaast is het voor echte verandering belangrijk dat we ook komen met een radicaler perspectief. Opvallend genoeg bedoelde hij hier ook de vele mooie én duurzame initiatieven van bewoners en ondernemers mee. Zij laten, zo betoogt hij, duidelijk zien hoe het anders kan. Voor mij was dit een inspirerende gedachte. Het ondersteunen van mooie en duurzame initiatieven is en blijft wat mij betreft dan ook één van de grootste bijdrage van Natuur en Milieu Overijssel. Zowel op groene thema’s als energie thema’s.
Matthijs Nijboer is directeur van Natuur en Milieu Overijssel