Matthijs Nijboer (NMO) schrijft geen luchtig blog

Interessant? Deel het artikel

matthijs nijboer natuur en milieu overijssel

Door Matthijs Nijboer

Tja, ik had me zo voorgenomen om voor de vakantie een luchtig blog te schrijven. Maar het lukt me gewoon niet om iets luchtigs uit het toetsenbord te persen. Gister zeilde ik nog over het Ketelmeer en genoot ik ontzettend van het weer. Toch kan ik mijn gedachten niet losmaken van de situatie in Limburg, België en Duitsland. Het is zo surrealistisch, zittend in het zonnetje. Als ik weer thuis ben, zie ik het water van de IJssel wassen. Altijd een fascinerend gezicht, en ik prijs mij veilig door alle mooie projecten voor natuur en waterveiligheid van de afgelopen 20 jaar.

Bij mijn huis zie ik de haven liggen, en bedenk me dat 3 jaar geleden de haven die zomer dicht was, omdat de waterstand in de IJssel te laag was. Het verschil is ongelofelijk, bijna 5 meter staat de IJssel nu hoger. Het is bijna cynisch om de link met klimaatverandering te leggen. Het is in elk geval duidelijk dat we aan de slag moeten. Het bodem- en watersysteem moet natuurlijker en veerkrachtiger. Het gaat hierbij om grote plannen. Zo was er afgelopen week het klimaatplan van de Europese commissie met bijvoorbeeld de ambitie om 3 miljard bomen aan te planten.

Mooie voorbeelden van wat we allemaal kunnen doen, zijn het Plan Boom of in Overijssel het project Iedereen een boom en het NK tegelwippen Wist je dat Overijssel nog niet in de top 5 staat van het NK? Alleen Zwolle staat in de top 10, op de 7e plek. Dus kom, ga aan de slag dichtbij huis deze zomer. Want grote plannen begin je al met een kleine stap.

Matthijs Nijboer is directeur van natuur en Milieu Overijssel

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.