Matthijs Nijboer (NMO): Radicale ideeën…

Interessant? Deel het artikel

Matthijs Nijboer
Matthijs Nijboer

Bij een radicale beweging moet Matthijs Nijboer altijd als eerste denken aan krakers. “Dat komt omdat ik het eerste deel van mijn jeugd in Amsterdam woonde, waar in die tijd de krakersbeweging erg actief was. En het tweede waar ik aan denk bij ‘radicalen’ is van een heel andere orde én stamt uit een heel andere periode van mijn leven: radicalen zijn binnen de chemische wereld zeer reactieve deeltjes.”

Door Matthijs Nijboer

Sinds kort is er een derde associatie voor me bijgekomen als ik het woord ‘radicalen’ hoor… een nieuwe verhouding tussen de burger en de overheid. Want ergens tussen hoop en vrees luisterde ik naar onze demissionaire minister-president. Zou er bijvoorbeeld werkelijk een pleidooi komen voor afschaffing van de democratie (behoorlijk radicaal)? Of zouden we eindelijk een echte vorm van correctieve referenda krijgen? Uiteindelijk werd noch de hoop noch de vrees werkelijkheid en bleef ik in lichte vertwijfeling achter.

We leven echter wel in een tijd dat radicale échte ideeën welkom zijn. Zoals bekend staan we voor grote transities willen we de aarde – en Overijssel! – een beetje fatsoenlijk doorgeven aan onze kinderen. Het is dus heel goed als een volgend kabinet in een regeerakkoord ergens opschrijft: “Betere (en radicale) ideeën zijn altijd welkom en we zullen serieus bekijken hoe ze bijdragen aan een mooi en duurzaam Nederland. Want wij zetten Nederland voor toekomstige generaties centraal.” Het lijken mij zinnetjes die prima passen in een bondig regeerakkoord!

Matthijs Nijboer is directeur Natuur en Milieu Overijssel

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.