Matthijs Nijboer neemt afscheid bij Natuur en Milieu Overijssel

Bij het afscheidsinterview met Matthijs Nijboer geeft hij een duidelijke missie aan: Overheid moet scherper aangeven wat er moet gebeuren, dan kan de samenleving beter uit de voeten met de vraag waarom en hoe we de enorme problemen gaan oplossen. In dit interview blikken we terug op het directeurschap van Matthijs Nijboer bij Natuur en Milieu Overijssel en de positie van NMO binnen de samenleving en het politieke speelveld.

Interessant? Deel het artikel

Matthijs Nijboer
Matthijs Nijboer

“Ik vind dat je als directeur bestuurder een bepaalde houdbaarheidstermijn hebt.” Die was volgens velen nog niet aan zijn eind, “maar het is goed zelf het heft in handen te houden” en daarom neemt Matthijs Nijboer na acht jaar afscheid van Natuur en Milieu Overijssel.

“Het is goed voor een organisatie niet te vergroeien met een directeur-bestuurder, want dat kan belemmeren om door te ontwikkelen. Toen ik hier begon was het soms een strijd om natuur en milieu geagendeerd te krijgen. Dat is gelukkig veranderd. Dat belang wordt inmiddels alom erkend. Het is nu van belang dat onze inbreng aan de verschillende overlegtafels ten goede komt aan natuur en milieu.”

Polderland

‘Polderen’ en ‘bewegen tussen staat en straat’ zijn de twee kernbegrippen die naar boven komen als Matthijs zijn werk bij, of eigenlijk het werk van NMO moet duiden. “Polderen is vooral overleggen, zorgen dat de belangen van natuur en milieu meegenomen worden in projecten en besluiten.

Ze vragen wel eens wie onze achterban is, dat zijn de natuur en het milieu! Toen ik hier kwam moesten we vaak een plek aan de overlegtafels bevechten. Nu hoeven we het belang van natuur en milieu niet meer uit te leggen. Het gaat ons natuurlijk nooit hard genoeg ten behoeve van biodiversiteit en het klimaat, maar het polderen zit ‘m erin dat we met zijn allen stappen maken. Als je te hard wil, kan dat ook averechts werken, als het te traag gaat worden we ongeduldig. Wat de beste werkwijze is weet ik ook niet precies, maar NMO is geen activistische club en ik persoonlijk ook niet. Daarvoor vind ik de verbinding met anderen te belangrijk. Wat niet wegneemt dat ik zeker sympathie en begrip heb voor activisme zoals dat van Extinction Rebellion. Nog los van of je het altijd met hun acties eens bent, is het goed dat er actie gevoerd wordt.”

Doelstellingen

“Wij zijn meer van activiteiten als het energiepark in Wijhe of de ondersteuning bij de totstandkoming van voedselbossen. Je laat dan zien dat en hoe het anders kan. En soms roeren we ons. Ik heb vijf jaar geleden geroepen dat als Twente eindelijk eens zijn eerste windmolen plaatst, dat NMO de tweede ernaast dan zal financieren. Ik kon dat toen zonder enig risico voorstellen, maar ik zou dat gelukkig voor de komende vijf jaar niet meer aandurven.”

‘Bewegen tussen staat en straat’ lukt NMO ook goed. “Het is zo belangrijk het geluid van de straat te horen. Je moet bij een boer aan de keukentafel gezeten hebben om ook zijn kant van het verhaal te begrijpen. Ik maak me dan ook wel eens boos over mensen die boeren overal de schuld van geven. Als je hun perspectief kent, zul je niet zo oordelen. De meedenkmails van NMO op grotere thema’s, de zaaltjes waar ik met mensen in gesprek kon over de aardgasvrije wijken, een discussie met de samenleving over wind: die móet je voeren, met ruimte ook voor emoties. Je moet begrijpen wat een beslissing betekent voor mensen en niet gaan moraliseren op gedrag. ‘Jij mag niet vliegen’ of ‘je moet minder vlees eten’, dat zijn individuele keuzes die los staan van het feit dat vliegen en veel vlees eten slecht zijn. Als je de sociale component niet meeweegt, heb je straks een verandering voor elkaar, maar tegelijk ook een verscheurde samenleving. Dat is ook niet duurzaam!”

Tussen ‘polderen’ aan een vergadertafel en ‘bewegen tussen staat en straat’ aan de keukentafel wordt het spel van de samenleving gespeeld: de uitvoering. Volgens Matthijs Nijboer gaat het daar nog wel eens fout. “Als je de parkeertarieven in de stad verhoogt, moet je voor goede fietsenstallingen zorgen en bijvoorbeeld een afhaalservice opzetten. Als je vlees eten of vliegen terug wil dringen, zou ik niet kiezen voor een taks, omdat je dan de één meer raakt dan de ander. Stel dan liever een limiet in. En als je boeren in transitie wil krijgen, zorg dan voor een goed gevulde gereedschapskist met alternatieven!”

Onze democratie vergeet af en toe doelen te stellen. Je moet ‘wat’ en de ‘hoe’ uit elkaar halen. Wat we gaan doen, dat wordt in het democratisch proces besloten, door de meerderheid met respect voor de minderheid. Maar hóe we het vervolgens gaan doen, daar kun je het gesprek in de samenleving over voeren. Zie het stikstofdebat. Omdat de kaders niet scherp gesteld zijn, gaat de discussie steeds maar niet over de manier waarop we stikstof terug gaan dringen.”

Contact met de samenleving

Als Matthijs de afgelopen acht jaar de revue laat passeren op zoek naar de mooiste momenten, zijn het toch vooral de contacten met de samenleving: voorlezen aan kinderen op de dag van de duurzaamheid, het kennisfestival voor lokale energie-initiatieven, de tweedehands kerstspullenwinkel in het centrum van Zwolle. Maar hij is er ook trots op dat NMO verantwoordelijkheid heeft voor Natura2000-gebieden en trekker is voor het gebiedsproces in de IJsseluiterwaarden.

Toekomst

Matthijs Nijboer kijkt vol vertrouwen naar de rol van NMO in de toekomst. “We zitten aan vergadertafels omdat men onze inbreng waardeert en ons erbij nodig hebben! Ook in de uitslag van de Provinciale Staten-verkiezingen ziet Matthijs Nijboer geen obstakel. “De nu grootste partij heeft misschien een andere opvatting over tempo en middelen, maar ook zij dienen het algemeen belang en hebben noaberschap hoog in het vaandel. Lokale en regionale politici staan niet voortdurend zo in de spotlights, dus dan heb je meer ruimte de goede dingen te doen.”

Het positieve toekomstgevoel voor NMO haalt Matthijs uiteindelijk vooral uit het team dat er staat. “Iedereen heeft heel veel plezier in zijn werk, het onderlinge vertrouwen is groot, de goede waarden worden gekoesterd. Zo’n team kan excelleren!”

In zijn volgende baan gaat Nijboer veel meer opgavengericht werken. Bij de ministeries van EZK en LNV krijgt hij dossiers op tafel die lastig zijn, “die mag ik dan proberen vlot te trekken. Steeds zes tot negen maanden voor een project.  Vast ook een heel leuke job.

Maar eigenlijk weet ik nog steeds niet wat ik later wil gaan worden.”

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.