Martin van der Hooft doet nog veel meer duurzaam: Maar wel steeds kleine stapjes

Interessant? Deel het artikel

martin en hillie

Martin van der Hooft schreef vorige week in deze rubriek hoe duurzaam hij en zijn vriendin in het leven staan. Veel voorgangers deden dat door tips te delen. In Martins artikel gaat het vooral over hoe ze ‘duurzaam leven’ bekijken, dat dat voor hen veel meer inhoudt dan alleen goed met de natuur om gaan. Toch wilde hij de lezers ook graag enkele tips meegeven uit zijn dagelijks leven.

Thuis

Veel moderne verwarmingsapparaten zijn tegenwoordig online te benaderen. Heerlijk warm thuiskomen, zeggen de advertenties.
Alleen wat is het nut? Meestal als we thuiskomen dan zijn we de eerste paar minuten nog volop dingen aan het doen, boodschappen uitpakken, eten klaar leggen etc. Als je pas de verwarming ontsteekt als je dat aan het doen bent merk je het verschil niet eens. Iedere dag een paar minuten minder verwarmen, merk je op de lange duur dan weer wel.
Datzelfde geldt voor weggaan. Als tot op het moment dat je vertrekt je woning volop verwarmt dan gaat er veel restwarmte verloren. Waarom s morgens voor je naar je werk gaat de verwarming niet uitlaten en een extra trui of vest aandoen? Je went hier heel snel aan.
Ook de automatische slimme – vinden ze vooral zelf – programma’s van je thermostaat werken niet echt duurzaam. Zeker sinds we ons huis nu helemaal hebben geïsoleerd, hanteren we de thermostaat alsof ie helemaal geen programma meer heeft. Een uur of langer voordat we gaan slapen gaat ie gewoon uit. Zo profiteren we volop van de restwarmte in de kamer. Daarbij verwarmen we echt alleen de ruimtes waar we langer verblijven. In zo’n boerenwoning betekent dat al snel dat je een fiks aantal vertrekken gewoon niet verwarmt. (Tot de visite komt natuurlijk 😉)

De tuin

Ooit bedachten tuinarchitecten dat tuinen ‘netjes’ moeten zijn. Ook als je nu nog naar tv programma’s als eigen huis en tuin kijkt zie je alleen maar strakke en netjes opgeruimde tuinen. In onze #vechtdaltuin doen we precies het tegenovergestelde. Bladeren opruimen? Alleen voor de deur zodat we niet uitglijden. Voor de rest lekker laten liggen. Het spel dat vogels en insecten er vervolgens mee gaan spelen is een genot om naar te kijken. En het is nog goed voor je grond ook.
Stenen die we uit het ooit volledig bestraatte erf haalden, brachten we niet naar de Rova maar legden we op los gestorte stapels in de tuin. Zo creëerden we én schuilplaatsen voor kleine diertjes én hoogteverschillen in de tuin.
Op een gedeelte van de looppaden liggen nog wel straatstenen, maar hier halen het gras/onkruid niet tussen weg. Het gevolg is dat we nu een soort van graspaden hebben, waar je dan wel ten alle tijden met een volle kruiwagen over heen kunt, de onderkant is immers lekker stevig. En de vogels en dieren zijn gek op die paden.
In de plantborders kiezen we zoveel mogelijk voor inheemse planten. En dan het liefst planten die hier spontaan opkomen. Je kunt natuurlijk een gecultiveerde geranium kopen maar de – door velen als onkruid beschouwde – ooievaarsbek doet het hier prima. Weliswaar met iets kleinere bloemen, maar wel zonder enige vorm van kunstmest.
We hebben de luxe van een grote tuin. En dat betekent veel snoeihout – er staan maar liefst zo’n veertig bomen op ons erf en een meter of 100 beukhaag. Dat snoeihout kun je natuurlijk afvoeren, maar we kiezen ervoor om het te storten in een houtwal. Die lijkt een beetje op Holle Bolle Gijs, hoeveel we er ook bijgooien, hij ‘lust’ altijd meer. En het ziet er – vinden wij dan – ook nog geweldig uit.

Het leven

Duurzaamheid gaat voor ons veel verder dan alleen goed voor de natuur zorgen. Het gaat er ook om hoe je in het leven staat. Duurzame relaties opbouwen bijvoorbeeld. Waarbij er zoveel mogelijk ruimte is voor echt luisteren naar elkaars standpunten. En hoe duurzamer die relatie is hoe meer ruimte er komt om met respect voor elkaar van standpunt te mogen verschillen.
Ook is groei bij ons eigenlijk nooit een uitgangspunt. Waarom zou je het volgend jaar beter moeten hebben dan dat je het nu hebt. Waarom moet je ieder jaar verder op vakantie Waarom moet je altijd maar meer kleren/spullen hebben?
Hetzelfde geldt voor je salaris. Ik heb al 4 jaar geen betaalde baan meer. En steek als vrijwilliger toch zo’n 60 tot 70 uur in ‘mijn stad’ omdat ik vind dat Zwolle dat verdient. Eerlijk toegegeven: helemaal zo de bedoeling was het nooit en het kan alleen doordat mijn partner mij volledig steunt. En ik hoop nog altijd om ooit iets van een vergoeding voor het werk te krijgen Maar ik vind mijn collega’s en de organisatie vele malen belangrijker dan welk salaris dan ook.
Wel belangrijk vind ik het dat mijn werk iets wezenlijks bijdraagt aan de stad/samenleving en dat dat door anderen gewaardeerd wordt. Daarbij probeer ik zoveel mogelijk de verbinding te zoeken en mensen te verbinden met elkaar. In mijn werk als ‘verslaggever van de stad’ ben ik daarbij – bewust – altijd op zoek naar positieve verhalen of positieve kanten aan verhalen.

Al met al, een hoop tips, vaak heel klein. Maar zoals ik al in het oorspronkelijke artikel schreef, heb ik geleerd om met kleine stappen tevreden te zijn. Dat houd je immers ook veel langer (duurzamer) vol dan met reuzensprongen door het leven proberen te gaan.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Martin van der Hooft doet nog veel meer duurzaam: Maar wel steeds kleine stapjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.