Martijn en Linda Hulsman, wat doen jullie duurzaam? Zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn onze grond en dieren veel gezonder

Interessant? Deel het artikel

Martijn en Linda Hulsman van Erve Meijerink
Martijn en Linda Hulsman van Erve Meijerink

Martijn en Linda Hulsman hebben op Erve Meijerink in Vilsteren een biologisch melkveebedrijf met schapen. “Onze bodem is onze rijkdom, alles wat daar op groeit en bloeit is belangrijk”, zegt het stel. Ze vinden het niet meer dan logisch daarom zuinig op de grond te zijn “zodat we het goed en gezond door kunnen geven aan onze kinderen en kleinkinderen.”

Door Martijn en Linda Hulsman

Ongeveer tien jaar geleden kwamen we tot inzicht dat kunstmest en bestrijdingsmiddelen nadelige gevolgen hebben voor de bodem en haar bodemleven, terwijl we als agrariërs het juist van die bodem moeten hebben. In twee jaar tijd hebben we toen de kunstmest-gift teruggebracht naar 0 en van de minimale bestrijdingsmiddelen die door ons gebruikt werden hebben we afscheid genomen.

De verandering is goed merkbaar, de bodem is één en al gezondheid met al wat erop en erin leeft. Het gras van de kruidrijke graslanden is goed en gezond voer voor onze koeien en schapen waardoor de dierenarts amper nog op ons bedrijf komt, maar ook andere dieren profiteren van het kruidrijke grasland. In het broedseizoen zitten verschillende vogels aan de rand van het weiland, lekker beschut tussen het hogere gras te broeden. Maar ook reeën (evt. met jongen) “snoepen”, zodra de koeien in de avond weer op stal staan, van het kruidrijke gras.

We delen onze ervaringen graag met anderen

Het is genieten van de bovenste plank en dat willen we ook graag meegeven aan anderen. Op het erf hebben we een ontvangstruimte gecreëerd waar de passant een drankje kan nuttigen en eventueel producten zoals melk en lamsvlees kan kopen. Tijdens de spontane gesprekken met de verschillende passanten wordt ons het hemd van het lijf gevraagd over ons werk. We merken dat velen onwetend zijn ten aanzien van de productie van een goed stukje vlees, zuivel en kaas. Hiervan willen we ze bewust maken; waar komt hun voedsel vandaan en dat er moeite en tijd kost om een gezond stukje voedsel te produceren, maar gelijk willen we ook laten zien dat het prachtig werk is.

Vilsters Lamsvlees

Daarom hebben we ervoor gekozen om samen met onder andere Landgoed Vilsteren onder de naam Vilsters Lamsvlees een merk op te zetten waaronder we ons lamsvlees afzetten. Zo ontstaat er een korte lijn van producent naar consument waarbij een goed en eerlijk stukje vlees voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar komt.

Pluktuin

Om de consument nog duidelijker/ bewuster te maken waar hun voedsel vandaan komt hebben we vorig jaar een pluktuin en een voedselbos aan geplant. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een gift vanuit het Baron en Baronnesse Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds van SBNL Natuurfonds en “Clean Advantage in partnership with FLEETCOR”. Niet alleen de gebruikelijke fruit- en notensoorten zoals appels, peren, walnoot, kersen, frambozen, rode, blauwe en kruisbessen, maar ook veel minder bekende soorten als duindoorn, pawpaw, fuchsia’s, olijfwilg, rimpelroos en honingbessen. Op dit moment moeten we de natuur zijn gang laten gaan en zien wat het gaat worden. Maar straks, het voedselbos over 3 á 4 jaar en de pluktuin over 1 á 2 jaar, kan de passant zelf komen plukken.

Water vasthouden

Na nog een droge zomer hebben we afgelopen najaar met landgoed Vilsteren en het waterschap een plan opgevat om het water beter vast te houden in het gebied. Door stuwtjes te maken in de sloten rondom de kruidrijke graslanden hopen we dit te bereiken. Hoewel een kruidrijk grasland minder snel gevoelig is voor wat droogte, in verband met de diversiteit aan wortellengte van de verschillende kruiden en grassen, hopen we dat ook dan, tijdens een lange periode van droogte, het grasland groen blijven.

Heggen

Om de biodiversiteit nog meer uit te breiden hebben we heggen gepland langs erf- weilandafscheiding rondom ons bedrijf. Heggen leveren niet alleen de natuur vele voordelen op, maar ook voor ons bedrijf. In de toekomst hoeft er namelijk geen afrastering/prikkeldraad meer geplaatst te worden, de natuurlijke barrière zorgt dat het vee in het weiland blijft. Bovendien bestaan de heggen die we hebben aangeplant uit allerlei inheemse soorten en dienen als natuurlijke ‘medicijnkast’. Koeien en schapen weten precies wat ze nodig hebben en snoepen de juiste voedingsstoffen bij elkaar. Het gevolg voor onze dieren is ook weer dat ze gezonder zijn, maar ook het vlees nog lekkerder van smaak is.

Maar ook voor andere (wilde) dieren en planten bieden de heggen bescherming en voedsel. De grond onder de heggen kent vele dier- en plantensoorten. Daarnaast vinden wij dat de heggen het landschap een prachtig aanzicht geven.

Kortom een win win situatie voor mens, dier en bodem.

Volgende

Voor de volgende keer hebben we Roy Tijhaar van Tijhaar Duurzaam gevraagd te vertellen over wat hij duurzaam doet. “Duurzame technieken zijn voor iedereen bereikbaar.” staat op hun site, dus we zijn benieuwd.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.