Marloes Tutert schrikt van de agressie richting corona-demonstranten

Interessant? Deel het artikel

corona demonstratie marloes tutert

Marloes Tutert uit Lettele was vorig weekend in Amsterdam bij de demonstratie tegen corona. Vooral omdat ze de leugens, halve waarheden en loze beloften van onze overheid zo langzamerhand meer dan zat is. Marloes kwam terecht in een gemoedelijke demonstratie, maar ze keek ook vol afschuw naar het geweld van de ME.

Door Marloes Tutert

Afgelopen week gingen de beelden van de demonstratie in Amsterdam de hele wereld over. In de buitenlandse media zag je vooral verbazing en afschuw over het politiegeweld. In de Nederlandse media wordt daarentegen getracht de indruk te wekken dat het geweld gerechtvaardigd was, omdat juist de demonstranten op relschoppen en geweld uit waren.

Wel, ik was ook op het Museumplein die bewuste zondag. Bijna 50 jaar oud, geboren en getogen in Salland en opgegroeid met de Sallandse mentaliteit. Ik had een paar jaar geleden niet kunnen bedenken dat ik aan een (verboden) demonstratie zou deelnemen. Er stond veel politie en ME opgesteld en we hebben zeker ook getwijfeld of we niet beter gelijk rechtsomkeert zouden maken. Veel tijd om daarover na te denken was er echter niet. Vrij snel na onze aankomst ging de ME de charges uitvoeren. Iedereen werd gesommeerd het plein te verlaten richting de van Baerlestraat. Daar werd gehoor aan gegeven om vervolgens iets verderop in de straat tegengehouden te worden door de ME. De hele groep werd omsingeld en niemand mocht het terrein meer verlaten. Zelfs toevallige voorbijgangers werden niet doorgelaten. We konden geen kant op en begrepen niet goed wat de bedoeling was. We werden toch geacht te vertrekken? Af en toe hoorden we wat gefluit en gejoel, maar verder bleef iedereen rustig.

‘Ontsnappen’

Uiteindelijk konden we het plein via een opening in de cirkel verlaten. Via een zijstraat sloten we aan bij de menigte die richting het Westerpark liep. De sfeer was vanaf dat moment heel gemoedelijk. Pas later hoorde en zag ik het politiegeweld. Ik vind het onbegrijpelijk dat er zo agressief is opgetreden tegen vreedzame demonstranten. Ik zag veel oudere mensen en gezinnen met kinderen. Bepaald niet de doelgroep die daar zou komen om rellen te veroorzaken. Amnesty International heeft een aantal regels opgesteld waar de politie zich aan moet houden tijdens een demonstratie. Zelfs als deze verboden is! Waarom dan toch zo hard optreden? Je gaat je dan toch afvragen of het niet bewust is geëscaleerd om zo demonstranten in een kwaad daglicht te zetten. Maar ja, zo’n gedachte wordt als snel als complot denken gezien.

Ik kan begrijpen dat er mensen zijn die het veroordelen dat we daar waren. “Het was verboden dus je had daar niets te zoeken”. “Regels zijn regels”. Ik begrijp dat omdat ik zelf conformistisch van aard ben. Maar tegelijk vraag ik me af of je altijd de regels moet volgen. Regels worden helaas ook te vaak gebruikt om achter te verschuilen. Om niet datgene te doen waarvan je in je hart weet dat het het juiste is om te doen.

Ik heb me steeds aan regels gehouden

Ondanks dat ik veel vragen en twijfels had over het nut van de opgelegde maatregelen heb ik me steeds aan de regels gehouden. Tot aan de vaccinaties. Ik heb daar lang en goed over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat voor mij daar de grens ligt.  Ik kan allerlei argumenten op papier zetten waarom dat ik besluit heb genomen. Ik doe dat niet omdat ik vind dat ik mezelf niet hoef te rechtvaardigen.

Ik zal niet beweren dat ik dat besluit heb genomen op basis van onderzoek. Daar ben ik helemaal niet voor gekwalificeerd. Maar ik neem niet klakkeloos zomaar iets van iemand aan. Ik probeer me eerst in de materie te verdiepen door artikelen te lezen van diverse wetenschappers, statistici, hoogleraren en artsen. En ja, de meningen zijn flink verdeeld. Maar wat mij verwondert en daardoor ook kritisch maakt, is dat nagenoeg iedere vorm van tegengeluid in de kiem gesmoord wordt. Als het ook maar iets lijkt op kritiek, dan is het gelijk desinformatie of een complottheorie. Het zet toch wel te denken dat we ineens over heel veel professionele en gekwalificeerde complotdenkers beschikken. En waarom deze personen niet of nauwelijks aan het woord komen.

Wetenschap is geen absolute waarheid. Het lijkt mij dat er geen gemakkelijke uitweg is en dat je elkaar juist keihard nodig hebt om tot een oplossing te komen. En ja, ik ben bekend met de ‘confirmation bias’ en de ‘fabeltjesfuik’ en sluit niet uit dat daar ook in mijn geval sprake van kan zijn. Maar dan moet je toch minimaal erkennen dat dit voor iedereen geldt. Niemand heeft de wijsheid in pacht en er is ook niet één waarheid.

Bewuste keus

Ik maak een bewuste keuze om mij niet te vaccineren. Voor sommigen ben ik daardoor een aso. Wat mij betreft sluit je mij dan maar uit van de maatschappij, ik vind mijn weg daar wel in. Maar als moeder word ik heen en weer geslingerd tussen moedeloosheid, angst en boosheid. En niet alleen om mijn kinderen maak ik me grote zorgen. Maar ook om de mensen die zich niet kunnen laten vaccineren vanwege een medische aandoening of een allergie voor bepaalde entstoffen. Dat zij zonder pardon worden uitgesloten en dat het zo lang duurt voordat de overheid met een oplossing komt, vind ik onbegrijpelijk. Sommigen hebben niet zoveel tijd meer. Minstens zo pijnlijk vind ik de harde reacties van mensen die het prima vinden dat deze mensen buiten de maatschappij worden geplaatst in het kader van dikke pech. Daarnaast heb ik zorgen en verdriet om de ouderen, de ondernemers, de zorgmedewerkers en de jeugd. Dit is niet de toekomst of de maatschappij die ik voor mijn en alle andere kinderen wens.

Dáárom ben ik naar Amsterdam gegaan. Dáarom kan en wil ik me niet langer conformeren aan het beleid. Ik heb genoeg van de leugens, halve waarheden, loze beloften, hypocrisie en verdeeldheid. En het gaat van kwaad tot erger. En daarmee doel ik niet alleen op het coronabeleid, maar dat even terzijde. Wat dat betreft kan ik iedereen aanraden om het boek van Pieter Omtzigt te lezen of de documentaire “Alleen tegen de staat” te kijken. Of één van zijn blogs te lezen over 2G en 3G wet: Gehaast geschreven, Genegeerde adviezen, Geen tijd voor reflectie. Deze blog maakt pijnlijk duidelijk dat er na de toeslagenaffaire niets veranderd is. Daarnaast zijn we er te veel van overtuigd geraakt dat wij als mens alles onder controle kunnen houden en zijn vaak blind voor de schade die we daar mee veroorzaken. Wordt het niet tijd te accepteren dat we met het virus moeten leren leven?

Niet pertinent tegen vaccineren

Ik ben niet pertinent tegen vaccineren. Maar ik zie het als een deel van de oplossing. Net zoals het werken aan het versterken van je immuunsysteem. Of het zorgdragen voor een goede ventilatie. Het opschalen van de IC-capaciteit. Een betere waardering van zorgmedewerkers. Preventieve behandeling door middel van medicatie om te voorkomen dat mensen in het ziekenhuis belanden. En wie weet, misschien zijn er – als we de krachten bundelen – nog wel meer oplossingen te bedenken.

‘Samen staan we sterk’ is inhoudloos

De slogan van de overheid is ‘Samen staan we sterk’. Een prachtige slogan, maar zoals het nu gaat is het voor mij inhoudsloos. Ik hoop echt dat 2022 het jaar wordt waarin we weer met elkaar gaan verbinden. Waarin we gaan stoppen met elkaar te overtuigen van ons gelijk, het continu generaliseren en veroordelen van elkaar. Als we er nou eens vanuit gaan dat er meer is dat ons verbindt dan dat ons scheidt en daarover in gesprek gaan. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Juist niet zou ik zeggen omdat die verschillen in inzicht ons verder brengen en wijzer en sterker maken.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.