Marketing truc van  Syngenta voor de teelt van kleinere groenten om voedselverspilling tegen te gaan

Deze week stond er een artikel in het ledenblad Oogst van LTO Nederland. Het ging over het aankondigen van een nieuwe soort broccoli. Onder het mom van minder voedselverspilling brengen zij een broccoli met minder steel en dunne roosjes.  Laten we daar niet intrappen.

Interessant? Deel het artikel

210930pixabay

Deze week stond er een artikel in het ledenblad Oogst van LTO Nederland. Het ging over het aankondigen van een nieuwe soort broccoli. Onder het mom van minder voedselverspilling brengen zij een broccoli met minder steel en dunne roosjes.  Laten we daar niet intrappen.

Door Jan Overesch

 

Broccoli met dunnere steel

Het is een marketingstrategie van Syngenta,  het bedrijf waar WUR-bestuursvoorzitter Louise Fresco notabene commissaris is. Het is ook de firma die landbouwgif produceert maar nu ook bezig is om op een sluwe manier Gentech-broertje CRIPCas9 door te drukken. In het blad Oogst, het ledenblad van LTO Nederland, krijgt Syngenta weer volop de gelegenheid om Gentech te promoten. Met  CRIPRCas9 wil Syngenta ervoor zorgen dat broccoli een dunnere steel krijgt. Want een dikke steel wordt vaak weggegooid en is dus voedselverspilling, zo is de gedachte.

Maar trap er niet in. De steel van de broccoli is lekker en gezond. Gewoon in kleine stukjes snijden en meekoken. Zo ga je voedselverspilling tegen.

Oude wijn in nieuwe zakken?

CRIPRcas staat op gespannen voet met de biologische landbouw. Het gaat ten koste van biodiversiteit. Het gaat net als bij de oude Gentech ten koste van zaadvaste rassen en kleine veredelaars. Zodat de landbouw nog afhankelijker wordt van multinationals.

Uit recente nieuwsberichten blijkt dat CRISPRas9 minder perfect werkt dan industrie en sommige onderzoekers doen geloven. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature rapporteerde grote aantallen onbedoelde veranderingen in het genoom na toepassing van CRISPR-Cas9.

‘Natuurlijk’ geen tegenspraak

Zoals we van LTO Nederland geen tegenspraak hoeven te verwachten, zullen we dat van de overheid en onze minister van landbouw, mevrouw Schouten, ook niet krijgen. Als het gaat om giftige pesticiden geeft zij ook steeds niet thuis. In Luxemburg zijn veel van deze middelen al verboden. Nederland verschuilt zich achter Europese regels, is bang voor rechtszaken. De minister zegt dat het erg ingewikkeld is om bepaalde giftige middelen te verbieden. Zij zou ook het voorbeeld van Luxemburg kunnen volgen, waar is gehandeld vanuit het voorzorgbeginsel. Waarom kiest  minister Schouten hier niet voor.

Gelukkig kunnen we ook zelf als consument kiezen door bij het kopen van voedsel te kiezen voor biologisch voedsel. Dan weet je zeker dat het Gentech en CRISPRas9 vrij is.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.