Het lijkt wel of iedereen die tijdens de Corona pandemie van de afgelopen jaren enthousiast aan katten is begonnen de sterilisatie is vergeten.. met als gevolg kittens die massaal gedumpt worden.
Van oudsher worden bij boerderijen op het platteland vaak een paar katten gedoogd om de muizen te vangen maar om te voorkomen dat de populatie teveel uitbreidt worden ook deze nestjes vaak gedumpt of de kittens verdronken.
Dat dat ook anders kan bewijst Astrid Koningen van Dierenopvang Koningen in Balkbrug. Al jaren vangt zij zwerfkatten en boerenkatten, laat ze steriliseren of castreren en plaatst ze vervolgens terug.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Officieel heet dat de TNR methode (Trap-Neuter-Return oftewel Vang-Steriliseer-Terugplaatsen) Zo wordt de voortplanting binnen de perken gehouden en blijft het voor de omwonenden ook leuk. Want 4 katten die komen buurten is nog gezellig maar 20 wordt teveel!
Behalve de overlast die (teveel) zwerfkatten kunnen veroorzaken is de kat niet selectief in het kiezen van zijn prooi. Hij vangt dus niet alleen muizen maar ook tuinvogels en de al zo bedreigde weidevogels.
Castreren en steriliseren is dus het devies. Dat blijkt ook uit een onderzoek uitgevoerd door Universiteit Wageningen uit 2015 met als titel ‘Als de kat van huis is….’ ( zie bron) Dit onderzoek werd uitgevoerd om het probleem van zwerfkatten in Nederland te inventariseren en de mogelijkheden te analyseren voor een aanpak ervan. Uit de conclusie blijkt dat castratie cq sterilisatie de meest effectieve methode is om het aantal zwerfkatten te beperken. Voorwaarde is wel dat dit op consequente basis gedaan moeten worden. Eenmalige acties hebben niet veel zin evenmin trouwens als wrede methoden zoals afschieten en verdrinken.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Bonaire en de zwerfhonden
Dat de TNR-methode werkt, in een andere doelgroep weliswaar, is goed te zien op onze overzeese gebieden.
Op Bonaire en Curaçao waar de zielige zwerfhonden je op iedere straathoek tegemoet komen is Stichting Dierenhulp al ruim 15 jaar actief. Vrijwilligers van de Stichting gaan de wijken in en sporen de eigenaren van honden aan om hun hond te laten steriliseren. De honden worden op afspraak opgehaald en na een paar uur gesteriliseerd weer thuisbezorgd. Gratis, en met een T-shirt van de Stichting cadeau. En het werkt! Er zijn minder straathonden en de lokale bevolking is enthousiast. Fijne bijkomstigheid is dat het op een eiland snel zichtbaar is als dieren zich niet meer kunnen voortplanten.
België
Bij onze zuiderburen worden er door verschillende gemeenten vangnachten georganiseerd. Katten worden gevangen en gecastreerd of gesteriliseerd en de dag erop weer uitgezet. Ook hier is het effect op de kattenpopulatie snel merkbaar.
Het blijft natuurlijk wel uitkijken voor de gewone huiskat: Bij de aankondiging in de krant staat vermeld: hou je kat binnen! Of doe ‘m een bandje om. Om te voorkomen dat trouwe Minoes niet in een vangkooi belandt.
Hoewel de situatie daar zo langzamerhand wel om vraagt zijn er in Nederland nog geen door de gemeente geïnitieerde vangacties. Voorlopig werken dus vooral particuliere initiatieven zoals van verschillende asielen, dierenbescherming en zoals die van Astrid van Dierenopvang Koningen aan de oplossing.
De inzet van de mensen achter dit soort Stichtingen is enorm en drijft vaak op vrijwilligers. Die inzet verdient de steun van iedereen uit de buurt, simpelweg omdat iedereen er mee geholpen is: kat, boer, burger en vogel.
Wachtlijst
Er is inmiddels een wachtlijst voor de vangacties bij Dierenopvang Koningen maar aanmelden kan nog steeds. Wilt u Dierenopvang Koningen in Balkbrug steunen? Dat kan met een donatie, door te helpen met de verzorging in de opvang of natuurlijk door een kat of hond te adopteren. Sterilisatie verplicht! Neem contact op via 0523 235921 of kijk op Facebook/Instagram bij Dierenopvang Koningen.
Bron onderzoek:
‘Als de kat van huis is…” library.wur.nl 2015 Dr. Ir. F. Nijenhuis en Ir. T van Niekerk, Wageningen UR.