Marjolein wat doe jij als ondernemer duurzaam? Ik help mensen die graag klein en eenvoudig willen wonen!

Wat doe jij duurzaam als ondernemer, dat is de enige vraag die we ondernemers in deze rubriek stellen. Marjolein Jonker is Neerlands boegbeeld van wonen in een Tiny House. Ze streek neer in de Olstergaard. "Ik help mensen die graag klein en eenvoudig willen wonen, hun droom te realiseren. En dat gaat over veel meer dan over wonen alleen."

Interessant? Deel het artikel

Foto: Chiela van Meerwijk
Foto: Chiela van Meerwijk

Hallo, ik ben Marjolein Jonker, mensen kennen me ook wel als Marjolein in het klein. Dat is de naam van mijn blog en van mijn bedrijf. Sinds december vorig jaar ben ik in Olst gevestigd, daarvoor woonde ik mijn hele leven in Noord-Holland. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik ben geëmigreerd, want het is twee uur rijden van mijn vorige woonplaats Alkmaar naar Olst.

 

Het is dik de moeite waard gebleken, want het bevalt me hier ontzettend goed. Ik woon sinds eind juni in mijn fantastische nieuwe Tiny House in de Olstergaard, een natuur-inclusieve en circulaire woonwijk in Olst. Mijn huisje is bio-based, zelfvoorzienend in energie, levensloopbestendig en uiterst vakkundig gebouwd door Blindwerkt in Wesepe. Ik geniet er zo ontzettend van!

Maar terug naar mijn bedrijf en wat ik duurzaam doe, daar gaat deze rubriek tenslotte over.

In 2015 besloot ik het roer om te gooien en een Tiny House te laten bouwen. Omdat ik de wens had om te wonen op een manier die niet alleen bij mij past, maar ook binnen de grenzen van wat de aarde ons kan geven. Een lief klein huisje van hout, helemaal gemaakt naar mijn smaak en behoefte, met een tuintje waar ik zelf groenten kan verbouwen en kippen kan laten rondscharrelen. Dat was mijn droom, al sinds ik een klein meisje was. Back to basics. Niet meer nemen dan je nodig hebt en bewust kiezen voor dat waar je blij van wordt.

(tekst gaat verder onder de foto)

In 2015 moest ik iedereen nog uitleggen wat ik precies bedoelde, als ik het had over mijn droom van wonen in een Tiny House. Het uit Amerika afkomstige fenomeen was hier nog volslagen onbekend. Dat kun je je nu niet meer voorstellen hè? En toch was het zo dat ik in mei 2016 de allereerste Tiny House bewoonster van Nederland was, die met toestemming van de gemeente (Alkmaar) op een stukje gemeentegrond mocht wonen in haar huisje op wielen. Nu was het helemaal niet mijn opzet om er dan meteen maar mijn werk en bedrijf van te maken, maar dat groeide zo. Ik ontdekte namelijk dat ik echt niet de enige was die snakte naar eenvoud, niet meer alleen consument wilde zijn, niet meer drie weken in de maand voor haar huis wilde werken, en gewoon ontzettend blij werd van een kleine knusse vrijstaande woning met een tuintje. Nee dat bleek heel wat meer mensen aan te spreken. Mijn blogs over het wonen in mijn Tiny House trokken gestaag meer publiek en zo kwam het dat ik op de allereerste open dag die ik organiseerde, ruim 500 mensen over de tiny vloer kreeg. En de tranen in de ogen zag staan van bezoekers die zagen: het kan dus wél in Nederland, zo wonen!

(tekst gaat verder onder de foto)

Ik besloot mijn opgedane kennis en ervaring in te zetten om aan gemeenten en organisaties uit te leggen wat Tiny Houses nu precies zijn, en de mensen die zo willen wonen te helpen hoe ze die woonwens tot werkelijkheid kunnen maken. ‘Marjolein in het klein’ groeide uit tot mijn bedrijf. Daarnaast richtte ik stichting Tiny House Nederland op, een vrijwilligersorganisatie met als doel: Tiny Houses op de kaart te zetten in Nederland. Niet veel later richtte ik TinyFindy op, een ‘Marktplaats meets Funda’ voor de Tiny House beweging. Sinds 2016 is dit wat ik doe: ik informeer mensen over Tiny Houses en de Tiny House lifestyle en help mensen en organisaties die met Tiny Housing aan de slag willen. Ik heb online cursussen, een Register van (aspirant) Tiny House bewoners, ik geef lezingen, gastlessen en adviesgesprekken.

Win-win-win

Wat is er nu zo duurzaam aan wat ik doe? Wel, om te beginnen werk ik vanuit huis en heb ik een grotendeels ‘paperless office’. Maar het echt duurzame zit hem natuurlijk in het feit dat ik klein wonen stimuleer door alles wat ik doe. En klein wonen is een mega grote duurzame win-win-win. Door klein te bouwen verbruik je veel minder bouwmaterialen, een klein huis verbruikt veel minder energie, en in een klein huis kun je minder spullen kwijt. Daarnaast worden Tiny Houses bijna altijd bio-based gebouwd, wat een gezonder woonklimaat en minder schade aan de natuur oplevert, en ik moet de eerste dicht betegelde Tiny House tuin nog tegenkomen. Hopelijk gebeurt dat nooit. Tiny Houses hebben tuintjes vol leven, vol biodiversiteit, nog zo een win.

(tekst gaat verder onder de foto)

Terugkeren naar de essentie

Klein wonen gaat over meer dan wonen alleen, zo vertelde ik al aan het begin van dit artikel. De keuze voor een Tiny House is een bewuste keuze voor dat wat jij belangrijk vindt. Voor je waarden. Schrappen wat overbodig is en terugkeren naar de essentie. Die draait eigenlijk bijna altijd uit op verbinding.

We hebben een enorme behoefte aan meer verbinding, met elkaar en met de natuur waar we een onderdeel van zijn. Door klein te gaan wonen, weer meer buiten te zijn, meer tijd over te hebben voor bezinning, voor genieten van de wereld om je heen, minder tijd en geld kwijt te zijn aan zorgen voor je huis, kom je in een ander levensritme terecht. Je houdt tijd over om de dingen te doen die je echt leuk vindt. Tijd om eens stil te zitten en te bedenken wat dat eigenlijk is, wat je echt leuk en waardevol vindt. Tijd om door te brengen met geliefde familie en vrienden. Het is een lifestyle die ik iedereen aanraadt. Het is de weg vooruit, door alle crisissen heen. Het is de weg van onderop, van ‘we doen het zelf wel’. Het is niet een kwestie van inleveren, je wordt er juist een rijker mens van. Doe je mee? 😊

Website: www.marjoleininhetklein.com

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.