Marjolein Bartels, wat doe je duurzaam? Ik geef spullen in hun tweede leven een meerwaarde

Marjolein Bartels woont in een tiny house op de Olstergaard. Dus moest ze eerst ontspullen, omdat veel uit haar eerdere woning er niet meer in paste. Maar er is bijna niks naar de stort gegaan.

Interessant? Deel het artikel

Marjolein Bartels Holstohus Olst
Marjolein Bartels Holstohus Olst

Mijn naam is Marjolein Bartels (30 jaar), ik ben grafisch ontwerper en doe daarnaast ook veel eigen projecten, waarbij ik verschillende handwerktechnieken combineer met upcyclen/duurzaamheid. Ik hou van dieren en van de natuur en woon sinds kort in Olst. Mijn vriend en ik wilden kleiner en duurzamer wonen. Dat is gelukt, we wonen nu in een Tiny House in de nieuwe duurzame natuurinclusieve wijk Olstergaard.

Ondanks dat we voorheen ook al bewust spullen kochten, was ontspullen toch hard nodig. Hier hebben we de tijd voor genomen om via marktplaats en een rommelmarkt andere mensen blij te maken met de spullen die niet mee konden verhuizen. Via de stort waren we ook wel van onze spullen afgekomen, dat was veel sneller gegaan, maar dat vonden we zonde van alle grondstoffen die nog goed waren.

We proberen veel dingen zelf te maken, bijvoorbeeld hummus, wraps of pitabroodjes. Dat is leuk om te doen en het geeft voldoening om te ervaren dat je het ook zelf kunt maken en kopen niet de enige optie is. Daarnaast scheelt het ook geld en vooral veel plastic.

Ons huisje is trouwens ook duurzaam gebouwd, staat op een metalen schroeffundering, is volledig van hout en geïsoleerd met hennep en houtvezel isolatie. Ik kijk er heel erg naar uit om onze tuin helemaal in te richten volgens permacultuur principes.

Qua kleding in combinatie met duurzaamheid ben ik erg geïnspireerd geraakt door de fixing.fashion community. Ik koop zelden nieuwe kleding, maar soms is het wel leuk om een nieuwe combinatie aan te hebben. Dat platform laat manieren zien hoe je dat kunt doen, echt superleuk! Je kunt bijvoorbeeld 2 oude shirts combineren of een Japanse borduurtechniek(Sashiko) gebruiken om je kleding een andere look te geven. Daarnaast ben ik ook steeds meer op zoek naar kleding waar geen plastic in zit, maar gemaakt is van natuurlijk materiaal, biologisch katoen, wol, linnen bijvoorbeeld. Voor onze bank hebben we bewust gekozen voor wol en voor de gordijnen voor linnen. Ik ga een aantal kleinere gordijnen zelf weven van biologisch katoen.

Het beheersen van verschillende handwerktechnieken en ambachten vind ik een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. In mijn werk (atelier groenmblauw) combineer ik handwerktechnieken met upcyclen (grondstoffen en producten een tweede leven geven, waarbij met meer waarde krijgt dan het origineel) en natuurlijke materialen. Denk hierbij aan weven met oud textiel, breien met plastic gevonden op het strand, spinnen met geborstelde hondenharen en paardenbloemen twijnen tot touw. Per project bekijk ik wat ik ermee wil bereiken, welk materiaal daarbij past en welke techniek past bij het materiaal.

Het geeft voldoening om zelf iets te maken of repareren. Het wordt unieker, eigener. Het is misschien niet perfect, maar er zit karakter in. En iedere keer als je het zelf maakt, word je er beter in.

Graag zou ik nog meer technieken en ambachten onder de knie krijgen. Door zelf veel dingen te maken en te repareren, besef ik me iedere keer weer hoeveel materiaal (stof of (kilo)meters draad) ergens in zit. Door zelf te maken gooi je minder snel dingen weg. Want er zit heel veel tijd en moeite in het gemaakte.

 

Website Atelier Groenmblauw

Marjolein Bartels

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *