Als Marielle mijn keuken-woonkamer binnenstapt loopt ze meteen naar mijn kruidenpotjes. Ook zij bewaart haar kruiden in glazen potjes. Ze vertelt dat haar zoon de etiketten niet nodig heeft. Hij kan ruiken of er komijn of koriander of een ander kruid in een potje zit. En hij is ook goed in proeven. Vroeger vond hij koriander naar zeepsop smaken, maar tegenwoordig vindt hij het heerlijk!
In de rubriek ‘Vegetarisch eten’ gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door en mail naar willy@willyboogaard.nl.
Marielle kookte vroeger heel traditioneel. Langzaam is haar kookpatroon veranderd. Met verbazing vertelt ze dat het eigenlijk ook wel belachelijk is om niet met de seizoenen te koken. Ik ben het helemaal met haar eens. Net als ik kijkt Marielle eerst wat ze nog voor groente in huis heeft liggen. Ze vindt het heerlijk om met eten te fröbelen. Ze noemt het intuïtief koken. Elke week haalt ze een groentepakket op Overkempe. Dan wordt je best creatief met koken. Want aan het einde van de week hou je groente over die je zelf niet zou hebben gekozen. Bijvoorbeeld koolrabi of koolraap. Dan is handig om even te googlen voor fantastische recepten.
Mam, waarom eten we eigenlijk nog vlees?
Marielle kookt bijna niet meer met vlees. De kinderen spelen hier ook een rol in. “Mam, waarom eten we nog vlees? “ En zo verdween het vlees van de tafel en startte bij Marielle een ontdekkingsreis naar nieuwe gerechten. Kaas, noten en soms een eitje, zijn voor haar belangrijke ingredienten in de nieuwe maaltijden. Marielle vertelt: “Als ik een groente niet ken, dan kook ik naturel en gebruik alleen zout en peper. Daarna ga ik experimenteren met bv. een beetje venkel of korianderzaad op bakken. Dat geurt zo heerlijk!” Tijdens ons gesprek gaan we van het ene gerecht naar het andere. Van een romige boerenkoolspaghetti, een puree van aardappelen met koolraap, veldsla met geglaceerde walnoten tot een verrukkelijke simpele kaasschnitzel, waar haar kinderen dol op zijn. Ja, en dan moet je toch maar kiezen voor een recept wat nog heel goed bij het winterseizoen past. Kijkend naar buiten zie ik nog wat stronken boerenkool staan. De keuze is gemaakt. De boerenkool staat nog niet in de tuin bij het huis van Marielle in de Olstergaard. Maar door de grond wat los te maken wordt de eerste stap gezet. Volgende winter boerenkool uit eigen tuin!
SPAGHETTI MET BOERENKOOL EN EEN SCHIMMELKAASJE
(4 personen)
Wat gaat erin?
400 g volkorenspaghetti
400 g boerenkool
1 ui
4 teentjes knoflook
200 gram champignons
1 prei
200 g Danish blue of andere blauwe schimmelkaas
250 ml room
Olijfolie om in te bakken
Bereiding:
Was de boerenkool en snij ze in dunne repen.
Kook de spaghetti volgens beschrijving; al dente, dus net gaar.
Snij de prei in dunne ringetjes.
Snipper de ui en de knoflook heel fijn.
Borstel de champignons schoon en snij ze in dunne plakjes.
Bak de ui, knoflook en champignons in een beetje olijfolie.
Meng de boerenkool er doorheen en roerbak de kool gaar.
Roer de room er doorheen.
Meng het boerenkoolmengsel door de spaghetti.
Brokkel tot slot de schimmelkaas in kleine blokjes boven de spaghetti en meng alles goed door elkaar.
Eet smakelijk!
Tip voor vegans: gebruik plantaardige room en strooi een handje grof gehakte cashewnoten over het gerecht i.p.v. de kaas.