Marian Kodden: Een tegenprestatie leveren, wat is daar mis mee?

Interessant? Deel het artikel

marian kodden

‘Gemeenten moeten één beleid gaan volgen voor bijstandsgerechtigden’ en ‘Tegenprestatie in de bijstand wordt in alle gemeenten verplicht‘. Nieuws van deze week. Dat lijken mij nou eens prima ideeën!

door Marian Kodden

Op met name het laatste artikel zag ik heel veel reacties:

  • moeten ze zeker doosjes gaan vouwen als ze een hbo-opleiding hebben gehad
  • mensen met een bijstandsuitkering worden niet of te weinig betrokken in dit vraagstuk
  • moeten mensen in de bijstand als paria’s door het leven
  • moeten ze overal maar dankbaar voor zijn
  • mensen verzanden in de bureaucratie

Ik lees: “in alle gemeenten moet het voor de bijstandsgerechtigde verplicht worden een zogeheten tegenprestatie te leveren. Overal moeten mensen in de bijstand een passend aanbod krijgen voor een studie, stage of werktraject.”

En ook: “de gemeenten gaan nu te verschillend om met de tegenprestatie. Ze zijn vrij om te bepalen of iemand met een uitkering wel of niet een tegenprestatie moet leveren”

Ik ben voorstander van beide punten.

  • Gemeenten moeten 1 beleid gaan volgen. Prima toch? Duidelijkheid is mooi en gemeenten worden verplicht hier toezicht op te houden en mensen actief te benaderen.
  • Een tegenprestatie leveren, wat is daar mis mee? Als ik zie dat een studie, stage of werktraject tot de mogelijkheden behoort is dat toch een mooie kans op meer toekomst? Het kan toch ook bijdragen tot het gevoel van “ik houd mijn hand niet op, ik werk er voor”? Niemand kiest er voor om in de bijstand te komen. Dan is het prima als er aan eigenwaarde en zelfrespect gewerkt kan worden. Passend bij de persoon en zijn/haar omstandigheden iets “terugdoen”.
  • Begrijp mij goed: wat mij betreft hoort vrijwilligerswerk in alle soorten en maten, helpen op school, bij de voetbalvereniging, iets in de zorg zeker in de categorie “ik houd mijn hand niet op maar ik werk er voor”. Dat zou een gemeente moeten meenemen in een passend aanbod. Zonder vrijwilligerswerk stort de maatschappij sowieso in elkaar, dus dat moet heel erg meegewogen worden.

Ik denk dat het hele mooie, goede plannen zijn. Wel moeten de gemeenten hier empatisch mee omgaan. Niet alleen de regels volgen maar ook de menselijke maat in het oog houden.

Als men op zoek gaat naar een passende studie, stage of werktraject heel goed kijken wat nu precies die omstandigheden zijn. Als het theoretisch zou kunnen, wil dat niet zeggen dat het in de praktijk ook echt kan.

Er moet nog heel veel water door de IJssel, maar ik houd moed. De plannen klinken goed, nu komt het aan op de uitvoering.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.