Marian Holtmaat, wat doe jij duurzaam? Ik zoek naar balans tussen comfort en goed bezig zijn!

In de rubriek 'Wat doe jij duurzaam' beantwoorden precies die ene vraag: wat doe je duurzaam. Marian Holtmaat vond het prachtig toen de meter terugliep omdat de zonnepanelen aan het werk waren.

Interessant? Deel het artikel

marian holtmaat

Door Marian Holtmaat

Voor mij is duurzaam leven zoeken naar een balans tussen comfort en goed bezig zijn. Ik heb daar een aantal voorbeelden van op een rij gezet.

Zonnepanelen

In juni 2012 zijn er tien zonnepanelen op ons dak geplaatst. Na tien jaar hebben we de balans opgemaakt. En wat blijkt? De zonnepanelen hebben meer rendement opgebracht, dan destijds begroot is. Ze zouden 1950 kilowatt per jaar doen, maar het werd 2250 kilowatt per jaar. Ik weet nog dat de monteur de panelen aan sloot, ik zag op dat moment dat de electra-meter achteruit ging draaien… een magisch moment voor mij.
Mijn man maakte geregeld de balans op, daar word je iedere keer weer enthousiast over. Het stimuleert om bewust de zonnestroom in te zetten door de wasmachine en vaatwasser overdag te laten draaien.

Water

We zijn ook bezig om regenwater op te vangen… dat houdt in dat we de regenpijpen van de riolering willen afkoppelen, het opvangen en het zelf gaan gebruiken. Dit is zo eenvoudig nog niet, omdat we in een bestaande woonwijk wonen waar geen wadi’s zijn, dan moet je eigenlijk zo’n wadi in je tuin creëren. Sommige mensen hebben daar bedenkingen bij, want ze willen geen overstromingen als het een keer heftig regent. En als je het water over de straat laat lopen dan verdwijnt het alsnog in de riolering.
Ondertussen loopt de regenton van 100 liter geregeld vol, dan maken we er de waterslang aan om het water in de tuin te laten lopen, hierdoor loopt het overtollige water niet alsnog weg via de overloop naar de riolering.

Het water dat ik gebruik bij het wassen van de groenten etc. vang ik op en giet het in de bloempotten op het terras. Hierdoor wordt het drinkwater twee keer gebruikt, wat een besparing oplevert.
In de douche vang ik het koude water op dat voor het warme water uitkomt, dat gaat naar de potplanten of de bomen in de tuin.

Bomen brengen rust

Bomen vind ik heel belangrijk, ik kom tot rust bij het ruisen van de bladeren. In onze kleine achtertuin staat een grote ginkgo boom, dit is weliswaar een uitheemse soort maar je kunt er heerlijk koel zitten op hete dagen. De temperatuur in onze achtertuin loopt zeer snel op wel tot boven de 35 graden Celsius. Ook staan er een pruimenboom, een appelboom en een kersenboom, dit alles met wisselende opbrengsten maar het is een mooie schuilplaats voor vogels als mezen, merels, mussen en andere vogeltjes, daar word ik blij van.

In de tuin hebben we een rennetje met twee kippen. Ze geven ons verse eitjes en ze eten van het afval dat bij de bereiding van het eten vrij komt. Dat doen we natuurlijk niet bij he afval. We zijn sowieso heel alert bij het scheiden van het afval.

(tekst gaat verder onder de foto)

Biologisch schoonmaken

Als jonge pensionado heb ik de eerste tijd benut om ons gebruik van was- en schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten te screenen op micro-plastics en stoffen die de natuur belasten. Daarbij ben ik te rade gegaan bij verschillende websites o.a. van de voetafdruktest.wwf.nl. Deze zoektocht bracht mij naar biologische winkels waar ik dan weer andere producten leerde kennen. Wat ik belangrijk vind is om de producten zoveel mogelijk uit de regio te gebruiken. Naast het bewaren van etensrestjes in een bakje ga ik binnenkort op zoek naar afdekmateriaal welke weer herbruikbaar is. Helaas zijn deze materialen niet te koop in Mariënheem of Raalte. Daarvoor ga ik dan naar de grote stad op de fiets natuurlijk.
In het verleden was de slogan; alle afstanden binnen de 10 km doen we op de fiets, nu is de afstand uitgebreid tot 20 km. Op een gewone fiets zonder ondersteuning, op spierkracht, goed voor je uithoudingsvermogen en je behoudt de spierkracht in je benen.

Bijna geen vlees meer

Ik ben me heel erg bewust dat onze manier van consumeren over de top is, vlees komt in ons menu nauwelijks meer voor, vis wordt ook alsmaar minder. En dan zet ik met het douchen de kraan ongeveer 1/3 open. Met een reis door Namibië en Botswana deed ik de ervaring op dat je heel blij was met een dun straaltje water na een lange stoffige reis. Inmiddels ben ik ook confronteert met vliegschaamte.

Grootouders voor het klimaat

Momenteel ben ik mij aan het inlezen over een actie groep in den lande; Groot ouders voor het klimaat, mogelijk kan ik daar wat meer informatie halen en samen de regering aansporen om ingrijpende maatregelen te gaan nemen om de schade aan de aarde niet nog groter te laten worden.
Via milieudefensie doe ik geregeld mee aan handtekenacties. En door lid te zijn van natuurmonumenten  zie ik mooie ontwikkelingen van natuurgebieden die we dan ook geregeld bezoeken om te wandelen en/of te fietsen.

Kortom zo dragen wij een klein en bescheiden steentje bij aan duurzaamheid in de wetenschap dat multinationals een grotere impact kunnen bewerkstelligen als ze veranderingen gaan doorvoeren die echt hout snijdt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.