Marcel Blind, wat doe jij duurzaam?

Interessant? Deel het artikel

marcel blind

In de rubriek ‘wat doe jij duurzaam’ vertellen Sallanders wat zij duurzaam doen in het leven. Een heel brede vraag, iedereen is vrij zijn eigen invalshoek te kiezen. Marcel Blind zet als wethouder van Olst-Wijhe duurzaam op de kaart. Maar hij doet er privé ook alles aan de aarde leefbaar te houden.

Door Marcel Blind

Dag allemaal! Ik mag deze nieuwe rubriek aftrappen. Ik vind het leuk om jou een inkijkje te geven in hoe ik als duurzaamheidswethouder thuis bezig ben met dit thema. Wij wonen in een boerderij uit 1913. Een hele uitdaging als je zo’n oud huis wilt verduurzamen. We hebben ons huis meteen flink verbouwd: een spouwmuur gemaakt, isolatie aangebracht in de muren, het dak en de vloer, vloerverwarming aangelegd en voor 60% dubbel glas aangebracht (niet aan de voorkant vanwege de schuiframen in de authentieke gevel). De technieken van nu stonden toen nog in de kinderschoenen en werden ons afgeraden. We keken ook naar onze stroomvoorziening; zonnepanelen waren nog erg duur en een Turby miniwindmolen die we in de krant zagen bleek bar weinig op te leveren. Nog maar even wachten dan.

Oude boerderij
Zo hebben we tot pakweg 2017-2018 met veel plezier in onze zelf verbouwde boerderij gewoond en gewerkt. Inmiddels was er veel gebeurd. Niet alleen bij ons thuis, maar ook in de wereld om ons heen. Klimaatakkoorden werden getekend en CO2-doelen gesteld. Zonnepanelen leverden meer op en kostten minder in de aanschaf. Warmtepompen werden de standaard in nieuwbouwwoningen. Maar ja, wat kun je in zo’n oude boerderij dan doen? Onze CV-ketel was aan vervanging toe, dus ik ging terug naar de tekentafel. Ik vond het best leuk om er weer mee aan de slag te gaan. Voor mij is het belangrijk dat ik zelf een bijdrage lever aan het leefbaar houden van onze aarde. Voor mijn dochter en straks misschien voor haar kinderen.

Op weg naar geen energierekening
Ik ben gaan lezen op internet, heb lokale ondernemers om advies en offertes gevraagd. Onze adviseur rekende mij voor dat we 8% rendement halen op ons geïnvesteerde geld, dat is toch de moeite waard. Het was best lastig om keuzes te maken. Is het nu het moment om over te gaan op nieuwe technieken of kun je beter nog even wachten? Wordt het goedkoper, beter? Het vooruitzicht om mijn huis toekomstklaar te hebben en na 10-15 jaar geen of bijna geen energierekening meer te hebben, gaf mij steeds figuurlijk de energie om door te pakken. Nu hebben we inmiddels de hele voorgevel van HR++ glas voorzien, hebben we zonnepanelen geplaatst en een hybride warmtepomp aangesloten. We gebruiken nu 85% minder aardgas. Onze energierekening is enorm gedaald, terwijl ik ook nog elektrisch ben gaan rijden.

Zoek het goede moment
Ik kan iedereen aanraden om op een natuurlijk moment te kijken naar duurzame oplossingen in huis. Als net als bij mij de CV-ketel aan vervanging toe is bijvoorbeeld of als je gaat verhuizen. Duurzame oplossingen zijn in eerste instantie vaak duurder, maar het verdient zich zelf terug. Laat je daarbij goed adviseren. Ook in Olst-Wijhe zijn ondernemers met veel verstand van zaken. Succes!

De volgende
Voor de volgende aflevering in deze rubriek ben ik wel benieuwd wat Peter Vermeer duurzaam doet!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.