Een goed kerstdiner eindigt aan tafel. Maar waar begint het: niet bij de chef, winkel of boer. Een goed gerecht begint in de bodem. Daarom voert ‘Aardpeer’ actie voor een goede bodem. Wie dat ondersteunt wordt gevraagd een manifest te tekenen. Doel is
De lijst ondertekenaars groeit gestaag. Uit Salland doen ondermeer de Duurzaamheidsgroep van D66 Raalte mee, Salland Zoemt, ‘t Natuurlijk Huus en ook deze site met Duurzaam in Salland. We zien ook Caring farmers op de lijst staat, met onder andere Sallandse biologische boeren als lid daarvan. Keetmee uit Deventer, Natuur en Milieu Overijssel, Dominicanenklooster Zwolle, Natuurmonumenten en Triodos als duurzame bank.
Chefkoks vrezen voor zelf-herstellend vermogen van de bodem
Aardpeer sluit het jaar af met een gezamenlijke actie van chefkoks uit Nederland. Ze lieten zich fotograferen als ‘Het laatste avondmaal’, maar ze staan voor ‘Het nieuwe avondmaal’ en daarmee kijken ze niet alleen naar de kerstdis, maar sowieso naar de lange avonden in dit jaargetijde. “Tijd voor koken en eten. De gezelligheid van lange tafels thuis met familie en vrienden. Eten verbindt. Gezond eten voedt niet alleen ons lichaam, maar ook de geest.”
“De inrichting van ons huidige voedselsysteem overschrijdt het zelf-herstellend vermogen van onze planeet”, stelt Aardpeer. “We vergiftigen de bodem en putten haar uit. We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde basis voor onszelf en de generaties na ons.”
De koks: “Zonder een gezonde bodem is er geen gezonde voeding. En zonder gezonde voeding geen gezonde mensen. We moeten nu in actie komen. Steeds meer bewuste koks halen hun producten van lokale boeren die zorg dragen voor de bodem. Want juist díe ingrediënten zijn niet alleen gezond, maar barsten ook van smaak. Willen we in balans leven met de natuur, dan zullen we op een andere, verantwoordelijke manier moeten omgaan met onze bodem. Daarom vragen wij aandacht voor een gezonde en vitale bodem als basis van ons bestaan, ons voedselsysteem, onze gezondheid en ons welzijn.”
“We leven in het laatste decennium waarin we met elkaar het tij kunnen keren ten gunste van het klimaat, de natuur, de biodiversiteit en een gezonde bodem. Als wij ons allemaal gedragen als bondgenoten van de bodem, wordt de bodem ook onze bondgenoot.
Een gezonde en vitale bodem levert ons gezond voedsel, houdt water vast en filtert het, slaat CO2 op en bevordert biodiversiteit. Eet wat de grond schaft!”
Opa’s, oma’s en de kleinkinderen
De actie van de koks startte op de eerste winterdag. Op de andere eerste dagen van de seizoenen startten ook opa’s, oma’s en hun kleinkinderen, ouders en hun kinderen en boeren een publiciteitscampagne voor een gezonde aarde en dus voor een gezonde toekomst. “Want we hebben een bodem nodig vol leven. Een bodem die niet alleen ons, ook onze kinderen en kleinkinderen voorziet van voedzame ingrediënten.”
Ondertekenen
Je kunt hier het manifest ondertekenen. Het Samen voor Grond manifest blijft groeien, en wordt inmiddels gesteund door bijna 500 organisaties die dagelijks bezig zijn met oplossingen en door meer dan 4000 burgers.