Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen hebben samen met het GroentenFruit Huis een manifest ‘Investeren in een gezonde toekomst’ aangeboden aan de Haagse politiek. Doel is een lager btw-tarief op groenten en fruit.
Deskundigen zeggen dat een lager BTW-tarief voor de overheid een kleine maatregel is, maar voor het individu een grote stap gezonder te (kunnen) leven. Redmar Wolf, hoogleraar Algemeen Belastingrecht, is een van die deskundigen. Groenten en fruit lenen zich bij uitstek voor een experiment om te kijken of je daarmee koopgedrag beïnvloed, vindt hij. Andersom is het in elk geval al wel bewezen: De btw-verhoging van 6 naar 9 procent sinds 1 januari leidt er bij zo’n 18% van de consumenten toe minder fruit te kopen en 14% zegt minder groenten te kopen.
Een lager btw-tarief voor groenten en fruit leidt tot gezondere keuzes en een weerbaardere bevolking. Niet onbelangrijk in coronatijd, waar onderliggend lijden vaak oorzaak is van ernstiger ziek worden. Daar komt bij dat een gezondere samenleving zichzelf weer terug verdient.