Makersfestival groot succes

In plaats van weggooien opnieuw maken. En daar dan een festival omheen.

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2023-03-30 om 12.51.09

Het Makersfestival op het oude Philipsterrein in Zwolle trok afgelopen weekend ruim duizend bezoekers. Ze konden zich verwonderen over techniek, high-tech en duurzame innovaties. En vooral: zelf aan de slag met gave workshops en maak-activiteiten.

Circulaire inspiratie met gave workshops
Al in september werden Cibap studenten voor de uitdaging gezet om een workshop met tweedehands materialen voor het Makersfestival te ontwikkelen Hier lees je meer over in dit artikel. Winnaar van deze opdracht was het ontwerp “REWORN” van studenten Jari, Fabian en Nathan.

Zij ontwikkelden een workshop waarmee deelnemers een tasje maken van de achterzak van een spijkerbroek. Leerlingen van TIB werden ingeschakeld om de spijkerbroeken, afkomstig van Stichting Kringloop Zwolle, op maat te knippen. Door al deze inspanningen stond er op het Makersfestival een gave workshop klaar. De hele dag lang waren kinderen druk aan het knippen, knopen en schilderen. David en Tycho, twee jonge bezoekers, zijn geïnspireerd: “Met tweedehands materialen werken, dat is goed voor de natuur. Dat vind ik heel fijn. Thuis doe ik dat nog niet zo veel.”

Één tafel verderop kunnen bezoekers tasjes maken van een oud T-shirt, onder de bezielende leiding van de vrijwilligers van atelier Stiksels van stichting Kringloop Zwolle. Bernardien Brinkhuis van het naaiatelier is blij met hoe het loopt: “Het is gezellig druk, we hebben inmiddels ongeveer 70 workshops gegeven. De workshop is niet te moeilijk en de activiteit duurt niet te lang. Da’s belangrijk.” Ook bij deze workshop worden alleen tweedehands materialen gebruikt. Zelfs het aftekenen gaat langs een oude bedlat, in plaats van met een nieuw gekochte liniaal. Bernardien: “Het is mooi dat we met de restanten van de kringloop werken. Bij de kringloopwinkel keuren we ook best wel wat T-shirts af. Deze gaan niet in de verkoop. Dan zijn ze bijvoorbeeld te pillig. Met deze workshop krijgen ze een mooie nieuwe bestemming.”

Een plek om uit te vinden en te verwonderen

Op de rest van het festivalterrein is het ook gezellig druk. In een grote hal kunnen er bijvoorbeeld bruggen gebouwd worden met legosteentjes samen met studenten van de opleiding Civiele Techniek (een verstopte circulaire activiteit, want ook deze legosteentjes zijn aangeleverd door de kringloop). Buiten wordt je haast omvergereden door een futuristische zonne-fiets, en muzikale bezoekers spelen een deuntje op een bananen-piano. Verder kunnen deelnemers programmeren, animeren, hacken, bouwen, ontwerpen, timmeren, bouwen, …. Het komt allemaal samen op het Makersfestival. Het plezier spat er van af. En dat is ook precies de bedoeling van de organisatoren:  “Wij vinden dat techniek magisch is én voor iedereen!  Of je nu jong bent of oud, groot of klein: techniek is overal en voor iedereen. Zélfs als je misschien denkt dat je niet zo technisch bent…” WaardeRing partners TechThis, Techlab, Sterk Techniekonderwijs Zwolle, Kringloop Zwolle, TIB, Cibap, Deltion en Windesheim droegen allemaal graag hun steentje aan bij en maakten met kleine aanpassingen het festival ook nog wat circulairder. Win-win! Op naar de volgende editie!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden