Mag het licht uit?

Interessant? Deel het artikel

kantoor licht

Als je ’s nachts langs bedrijventerreinen en kantorencomplexen rijdt, dan brandt er nogal wat licht. Kantoorverlichting die is blijven branden, verlichte lege parkeerplaatsen of fel verlichte showrooms. In de meeste gevallen overbodige verlichting die ’s nachts uit kan. Stoor jij je aan verlichting die de hele nacht onnodig aan blijft? Meld het op www.maghetlichtuit.nl

Door Natuur en Milieu Overijssel

Nederland is een van de landen met de grootste lichtvervuiling van de wereld. Heel West-Europa baadt ’s nachts in een zee van licht. Deze lichtvervuiling heeft negatieve effecten op mens en dier. Bioritmen raken verstoord met alle gevolgen van dien. Maar ook is het een enorme verspilling van energie. Het meldpunt ‘Mag het licht uit?, maakt deel uit van de campagne Nacht van de Nacht. De Natuur en Milieufederaties bieden mensen de mogelijkheid om lichthinder te melden. De melding komt op de kaart te staan, vervolgens wordt contact opgenomen met het bedrijf of de gemeente met het verzoek het probleem op te lossen. “Met deze actie willen we bedrijven en organisaties er op wijzen dat zij onnodig verlichten. Door slim te verlichten voorkomen ze lichtvervuiling en besparen ze op eenvoudige wijze energie. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bewegingsmelders of tijdschakelaars”, zegt Loet van der Heijden van Natuur en Milieu Overijssel.

Dat licht moet gewoon uit!
De oplossing is veelal simpel: verlicht alleen dat, wanneer het nodig is. Mensen uit Overijssel kunnen daarbij helpen! Zie jij plekken waar ‘s nachts de verlichting onnodig aan staat, meld deze plek dan op www.maghetlichtuit.nl. De veroorzakers van deze lichthinder ontvangen het verzoek om deze ’s nachts uit te laten.

Nacht van de Nacht 24 oktober
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Daarmee vragen zij aandacht voor het belang van duisternis voor mens en dier. Jaarlijks worden er vele activiteiten in het donker georganiseerd. Vanwege Corona gaan de activiteiten dit jaar niet door. In plaats daarvan is er een live stream te volgen over sterren, nachtfotografie en de effecten van lichtvervuiling op mens en dier. Kijk op https://www.nachtvandenacht.nl/geen-categorie/nacht-van-de-nacht-gaat-helemaal-digitaal/ voor het programma.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.