Van hout stoken word je drie keer warm zeggen ze. Van het hout hakken, van het hout kloven en van het hout stoken zelf. Maar voor wie diverse kuubs per jaar stookt, is het toch ook wel aangenaam dat kloven machinaal te doen. Daar komen steeds betere machines voor op de markt. Die van ACG Holten bijvoorbeeld.
Veel meer buitenkant
Als je je huis verwarmt door hout te stoken is het enorm belangrijk heel droog hout te hebben. Kurkdroog hout verbrandt het schoonst. Laat het na de kap daarom minimaal twee jaar liggen. Je moet dus aan het eind van een stookseizoen voor twee jaar hout op voorraad hebben. Het droogproces gaat ook beter als het hout gekloofd is. Je hebt dan namelijk veel meer buitenkant en de gekloofde kant is een open kant waar het vocht makkelijker uit kan. Je klooft het hout dus niet alleen om de stukken het formaat te geven dat ze in de kachel kunnen.
Soorten hout
Voor een reguliere houtkachel gebruik je bij voorkeur traag groeiend hout, dat is massief, brandt langzaam en geeft daarom langer warmte af. Leem- of speksteenkachels zijn kachels waar het niet te doen is om het vuurtje, maar om de straling van de leemmassa. Je stookt de kachel een uur per dag waardoor je de massa warm houdt. Die warmte wordt de ruimte ingestraald. Daarvoor gebruik je liever snelgroeiend ‘productiehout’. De kachelspecialist kan je er alles over vertellen, ook over moderne kachels met naverbranding of extra zuurstoftoevoer (rocket stove).
ACG Holten
ACG Holten heeft diverse houtklovers, afhankelijk van hoeveel jij te kloven hebt en hoe dik dat is. De machines werken erg simpel. Met een dubbele hendel druk je de kloofbijl naar beneden. Meer is het eigenlijk niet. Kloven gaat niet alleen makkelijker. Maar ook sneller. En je kunt ook dunne stammetjes waar je met de bijl moeite mee zou hebben makkelijk kloven. Iedereen kan het werk doen, ook iemand die de bijl liever niet hanteert. (Gezien: man zaagt en sleept het hout aan; vrouw klooft en kletst gezellig met passanten; man voert gekloofd hout af naar de voorraadschuur)