MaatschapWij: 11 plekken waar je permanent in een tiny house kunt wonen (en waarom dat zo belangrijk is)

Gemeenten zetten tiny houses vaak in als experiment of flexwoning. Terwijl permanente tiny house-projecten veel meer zoden aan de dijk zetten. Deze 11 tiny house projecten (waar je altijd mag blijven) geven het goede voorbeeld.

Interessant? Deel het artikel

© Woningstichting Den Helder
© Woningstichting Den Helder

“Mijn buren en ik zijn druk in de weer met het planten van bomen, struiken en bloemen. We kunnen hier echt iets opbouwen”, vertelt tiny house pionier Marjolein Jonker, die naar de ecologische wijk Olstergaard verhuisde. “Het wordt een prachtige groene wijk, vol inheemse soorten, eetbare planten en biodiversiteit.”

 

Door Nadine Maarhuis

 

Tip: op 31 oktober verschijnt het boek ‘Tiny house: van droom naar realiteit’, waar Marjolein al haar kennis heeft gebundeld. Wie het boek nu alvast reserveert, maakt bovendien kans op een overnachting in de ‘Hidden Hut’.

Na vijf jaar op een tijdelijke plek in Alkmaar in een tiny house te hebben gewoond, heeft Marjolein nu een plek gevonden waar ze permanent kan blijven. “Heel veel andere mensen zouden dat ook willen”, zegt Marjolein. “Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf Nederlanders interesse heeft in een tiny house en dat 29 procent van de sociale huurders tiny zou willen wonen. Toch erkennen veel gemeenten het nog niet als volwaardige woonvorm, maar kiezen ze voor tiny houses als tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van flexwoningen.”

permanent in een tiny house wonen
Marjolein Jonker in haar tiny house in Olstergaard. Foto door: Chiela van Meerwijk

Durven kiezen voor tiny houses

Volgens Marjolein kunnen we de wooncrisis alleen oplossen als we het probleem bij de kern aanpakken in plaats van in te zetten op tijdelijke lapmiddelen. En dat betekent: bouwen vanuit de vraag die er is, in plaats van huizen te pushen die het meeste geld opleveren. “Daardoor zijn er nu bijna alleen eengezinswoningen en appartementen beschikbaar, als je ze al kunt betalen. Terwijl een groeiende groep mensen – dat betreft jong en oud – juist dolgraag in een betaalbare kleine woning met tuintje zou willen wonen. Meer diversiteit op de woningmarkt is wat we nodig hebben, zodat mensen naar een passende woning kunnen doorstromen in elke fase van hun leven.”

Het argument dat voor al die tiny houses in het groen geen ruimte is, gaat volgens Marjolein niet op. “Hoe we de vierkante meters benutten is een keuze. Nu kiezen we op heel veel plekken voor intensieve veehouderij: boerderijen waar we in totaal meer dan honderd miljoen kippen, varkens, koeien, schapen en geiten houden. Of gebruiken we schaarse ruimte voor de productie van veevoer. Wat als we daar regeneratieve boerderijen – inclusief tiny house gemeenschappen – van zouden maken? Dan heb je een echte win-win.”

Tiny houses kunnen daarnaast prima ingepast worden in bestaande en nieuwe wijken, weet Marjolein. Alhoewel het sneller zou kunnen, neemt het aantal permanente tiny house-projecten daardoor ieder jaar toe.

Dit zijn een aantal van Marjolein haar favorieten:

  1. In Friesland vind je Tiny House Techum: een permanente wijk met tien tiny houses in Leeuwarden. De grond onder de huisjes is in erfpacht uitgegeven aan de bewoners
  2. Waan je je graag in Zweedse sferen? Ga dan een langs bij ecodorp Bolderburen in Almere, waar alles draait om duurzaamheid en hygge (Zweedse gezelligheid). Op een veld van 4000 vierkante meter vind je er permanente tiny houses
  3. Tiny house project Falgatuinen in Den Helder kiest voor verhuur. Voor zo’n tweehonderd euro per maand kun je – zolang je maar wil – een kavel van ongeveer 600 vierkante meter huren
  4. Ook op Texel vind je een permanent tiny house project, namelijk CPO De Kleine Vos. In de buurt van Den Burg zijn onlangs zes huisjes gerealiseerd
  5. Woon je in Drenthe? Laat je dan inspireren door de wijk Kalterbroeken, waar acht permanente micro-woningen komen. De bewoners konden voor 32.000 euro een kavel van honderd vierkante meter kopen
  6. In het Gelderse Ewijk (dichtbij Nijmegen) realiseert CPO Calimero permanente plekken voor tiny houses. Er staan inmiddels meer dan twintig huisjes.
  7. Vlakbij Deventer heeft bewonersinitiatief Groeneweerd permanente tiny huurwoningen gerealiseerd als onderdeel van de ecologische wijk Tuinen van Zandweerd.
  8. Aan de rand van Heinenoord komt de duurzame woonwijk Wonen in ’t groen. In fase twee van de nieuwbouwwijk is ruimte gemaakt voor vier permanente tiny houses.
  9. Wie in het Zeeuwse Goes woont of wil wonen, heeft geluk: een braakliggend stuk grond mag daar van de gemeente omgetoverd worden tot tiny house project, met ruimte voor elf huisjes.
  10. In Schimmert is de eerste schop onlangs de grond in gegaan en daarmee is het startschot voor de tiny house gemeenschap ‘Op de Bees’, waar elf tiny houses, een gemeenschappelijk gebouw en een voedselbos komen.
  11. De zelfbouwwijk Barrahus is niet bang om zaken anders aan te pakken: zo mogen toekomstige bewoners hier zelf de grootte van hun kavel bepalen. Tiny houses zijn in dit stukje Leeuwarden meer dan welkom.

 

permanent in een tiny house wonen
Tiny House Techum in Friesland. Foto door: Marjolein Jonker

Kleinere voetafdruk

Tiny houses zijn niet alleen een manier om wonen weer betaalbaar te maken, maar ook om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en ons te verbinden met de natuur. Over deze – en vele andere – voordelen vertelt Marjolein in haar videoportret:

Een tiny house iets voor jou?

Meer lezen over alternatief wonen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan mis je niks.

Nadine MaarhuisAls journalist, schrijver en videograaf probeer ik de verhalen van Aardebeschermers en maatschappijvernieuwers zo goed mogelijk te vertellen. Mijn favoriete thema’s: Het herstellen van ecosystemen, ‘alternatieve’ woonvormen, regeneratieve voeding, de welzijnseconomie en het (her)ontdekken van onze connectie met elkaar én Moeder Aarde.

Bekijk alle artikelen van Nadine Maarhuis

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.