Toen de kinderen van Gerard en Marijke Stroek aangaven dat ze de melkveehouderij voorlopig niet over wilden nemen, besloot het Heetense stel de overstap te maken naar akkerbouw. Niet alleen voor maïs, bieten of aardappelen, maar ook voor producten die gebruikt kunnen worden in de huizenbouw. Ze kozen voor vezelhennep, stro en olifantengras. Dat kun je allemaal als isolatiemateriaal gebruiken.
Deze week was het oogsttijd voor mischantus (olifantengras) Met een mooie (en te warme) maartse zon werd het geoogst. Uiteindelijk moet dat 18 duizend kilo per hectare opleveren, maar de wortel is pas na vier jaar volgroeid. Dit derde jaar is de opbrengst daarom nog niet maximaal.
Bijzonder aan het product is
- dat er in de verbouwfase zo goed als geen onkruid bestreden hoeft te worden
- dat de wortels wel achttien jaar achtereen gras leveren
- waarmee CO2 opgevangen wordt dat het eindproduct minstens tien jaar vasthoudt.
Lokaal aan de man brengen
Bedoeling is dat Stroek de producten zo lokaal mogelijk aan de man brengt. Een bouwbedrijf zoals Tala kan afnemer zijn, als ze daar voor isolatie over gaan van houtvezel op olifantengras. Gerard Stroek: “Dat we dus vanuit Heeten bouwmaterialen leveren voor een bouwbedrijf uit Broekland dat in de regio huizen bouwt!”
Maar zo’n vaart loopt die afzet nog niet.
- Een basiscontract met een bedrijf uit Arnhem ging niet door omdat dat bedrijf de financiering voor een fabriek niet rond kreeg.
- En de bouw is zo ver nog niet dat ze overstappen op biobased bouwmaterialen.
Gerard : “de oogst van vorig jaar heb ik verkocht aan de Zwarte Cross. Die hebben het gebruikt om het drassige festivalterrein toegankelijk te maken voor bezoekers.” Er zijn ook wel andere opties, maar die zijn wat minder natuurinclusief. Denk aan wc-papier maken van olifantengras, of de lysine eruit halen en die gebruiken als vervanger voor bitumen in asfalt of als vulmiddel in beton.
CO2-credits
Waar de oogst van dit jaar naar toe gaat is ook nog niet duidelijk. Gerard: “Op korte termijn verdien ik mijn geld met CO2-credits, aangeboden door het Europese Groenfonds. Omdat wij CO2 afvangen zijn die credits handelswaar op de beurs voor bedrijven die daarmee hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. Maar op de lange termijn hoop ik, ga ik er vanuit dat ik een goede afzetmarkt voor het olifantengras vindt in de regionale bouwwereld.”
“Wij hebben onze nek uitgestoken om bouwmateriaal te verbouwen, dat kan voor boeren een alternatieve inkomstenbron zijn. Nu is het de beurt aan bouwbedrijven de volgende stap te maken. Dat is een beetje het kip en ei verhaal. Wie is er het eerst. Als wij niet aanbieden, kan de bouw niet overschakelen. Als de bouw wel wil, maar er is geen product, dan komt er ook niks van de grond. Het is nu aan de overige schakels in de keten om biobasis producten toe te passen. We verwachten dat de landbouw op die manier binnenkort een grote bijdrage gaat leveren aan de CO2 reductie van de bouw. Liefst lokaal.