Maartse activiteiten gericht op ‘plat proat’n’

Interessant? Deel het artikel

bokkers plat proaten

Maart is de landelijke dialectmaand. De IJsselacademie, Het Twentehoes en de provincie Overijssel organiseren voor alle inwoners van Overijssel tal van activiteiten om te laten zien hoe onze streektaal, het Nedersaksisch, vandaag de dag gebruikt wordt in onder meer het onderwijs, de politiek, de zorg en in de cultuursector.

De kick-off bestaat uit een webinar Nedersaksisch op 1 maart. Streektaalexperts, dialectologen en muzikanten van eigen bodem, zoals winnaar van het Twents Songfestival Frank Droste, nemen de kijkers mee in de historie van onze taal en laten hen de kracht van streektaal ervaren.

Ook leden van Provinciale Staten vinden het belangrijk om het Nedersaksisch als deel van de trots en identiteit van Overijssel uit te dragen. Daarom vindt op initiatief van Statenlid Dinand Leferink de Statenvergadering op 3 maart deels plaats in het Nedersaksisch.

Activiteiten voor jong en oud

Onze streektaal verbindt ons met elkaar, met onze natuur en cultuur. Het verbindt ons met vorige generaties en ook met toekomstige generaties. Daarom zijn de activiteiten gericht op jong en oud. Zo wordt op 160 basisscholen het dialectmagazine Wiesneus met het thema ‘bewegen’ uitgereikt. In dit tijdschrift is aandacht voor alle dialecten in Overijssel. Voetbalclub FC Twente neemt op ludieke manier het eerste exemplaar in ontvangst.

Voor inwoners die hun creatieve taalgevoel willen tonen, is er de poëziewedstrijd ‘tuus’, Juist omdat thuisblijven het afgelopen jaar zoveel impact heeft gehad op de samenleving.

Streektaal als rode draad door de samenleving

De hele maand maart staat in het teken van het Nedersaksisch. Het is een rode draad in onze samenleving. Een taal vol humor en nuchterheid. Vol historie en trots. Wie beter dan Hendrik Jan Bökkers kan een ode brengen aan het Nedersaksisch? De maand wordt daarom afgesloten met een online concert van Bökkers. Er zijn nog veel meer activiteiten. Wie mee wil doen, genieten of kijken, kan meer informatie vinden en gratis tickets verkrijgen door zich aanmelden op www.ijsselacademie.nl/streektaalmaand

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.