Maartje Lof (D66): #ikdoenietmeermee is eigenlijk politiek betrokken

Interessant? Deel het artikel

maartje lof

Je hebt feiten en meningen. In het publieke debat wordt dat nog wel eens door elkaar gehaald. Feiten blijven hoe dan ook feiten. Wat je daar van denkt, dat is een mening. Eigenlijk is dat politiek, zegt Maartje Lof: Alles is politiek! En mensen die dezer dagen zo stellig een mening verkondigen, die zouden eigenlijk de politiek in moeten gaan!

Door Maartje Lof

BN-ers die meedoen aan #ikdoenietmeermee, zijn te lui om een onwelgevallige boodschap aan te willen nemen. Ze denken liever: “Het virus gaat vanzelf weg, en maatregelen zijn niet meer nodig”. Maar voor de echte complotdenkers geldt dat volgens mij niet. Zij verklaren juist dat ze lang ‘onderzoek’ hebben gedaan, en dat ze de ‘ongemakkelijke waarheid’ kennen, namelijk: “We worden belazerd door de overheid en de media”.

Deze laatste groep is groeiende, en steeds sterker overtuigd dat mensen willens en wetens klein en dom worden gehouden door een rijke elite-groep. Deze groep zet vraagtekens bij berichtgeving over gebeurtenissen, zoals de aanslagen van 9/11 en Charlie Hebdo. En ook bij belangrijk beleid, zoals klimaatbeleid en coronabeleid. Wat veel van deze mensen niet weten, is dat ze zich hiermee op politiek vlak begeven. Immers, als iedereen vraagtekens zet bij waarheden en met alternatieve feiten komt, gaat het niet meer om wie gelijk heeft, maar om welke morele overtuigingen iemand heeft. Dat is politiek.

Politiek kan een beroep doen op expertise en rationaliteit, zoals je een vraagstuk “verstandig” kunt oplossen. Maar vaak zijn keuzes gebaseerd op gebrekkige informatie, denk aan Rutte in de coronacrisis: “we besturen 100% op basis van 50% informatie”. Of juist op een overdosis aan feiten en waarheden, denk aan de RIVM modellen van de stikstofcrisis. Op zo’n moment wordt duidelijk dat technocratisch besturen onhoudbaar is, want alles is politiek (vrij naar prof. Frissen).

Wetenschap en politiek zijn twee totaal verschillende dingen. Als waarheden uiteenlopen en mensen in morele zin verdeeld zijn, dan praten we over politieke keuzes. Dan gaat het om belangen en waarden, dan is er het politieke compromis, tijdelijk van aard, zonder definitieve oplossing van het conflict.

Demonstraties, #bewegingen, roepende BN-ers, het zijn allemaal tekenen dat mensen meer politiek betrokken zijn, dan ze misschien denken. Mijn tip aan deze mensen zou zijn: ga de politiek in.

Voor verder lezen: de politiek lijdt aan ernstige ideeënarmoede, IDEE, wat is politiek?

Maartje Lof is raadslid namens D66 in Olst-Wijhe

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.