Maarten van Rootselaar: Wat heb jij gedroomd ?

Maarten van Rootselaar weet als specialist op dit gebied alles over dromen. De komende tijd zal hij met enige regelmaat bijdrages leveren aan HierInSalland over de rijke wereld van onze nachtelijke dromen. Want ook al herinneren we ze meestal niet, we dromen elke nacht meerdere keren. En ook al zijn het vreemde beelden, nachtmerries of maar een flard: ze willen je iets laten zien, waar je overdag weinig oog voor hebt.

Interessant? Deel het artikel

Maarten van R 230223 caravan

Mijn (dag)droom is het dat we elke ochtend beginnen met de vraag aan elkaar: wat heb jij gedroomd? Op het werk, in de klas, of ’s ochtends bij het ontbijt. Het is niet alleen fijn om die aandacht voor elkaar te hebben; een droom vertellen aan een ander helpt om de betekenis van je eigen droom te gaan verstaan en je leert elkaar zo anders kennen. Hoe zou de wereld er uit gaan zien, wanneer we ’s ochtends beginnen met elkaar onze dromen te vertellen?

Nachtmerries herinneren we ons meestal nog wel. Het zijn niet bepaald dromen waar we graag aan worden herinnerd. Toch beschouw ik ze als de parels onder de dromen. Hoe dat zit vertel ik een volgende keer. Velen herinneren zich nog wel herhalende dromen: telkens kwam een zelfde droom terug, tot die droom op een gegeven moment ophield. Ook daarover lees je een volgende keer meer. Dit keer wil ik beginnen met verschillende lagen in een droom.

Een droom heeft vaak meerdere betekenissen

Je kunt dromen onderscheiden naar de laag of lagen waarop zij zich afspelen. Als voorbeeld noem ik de volgende droom, die een vrouw mij eens vertelde:

Ik ben met mijn man in een zaak waar zij caravans verkopen. Mijn man kiest een model. Ik kijk er in en vind het prima. Eenmaal thuis kijk ik nogmaals in de caravan en ik vind hem helemaal niets.

Dan vertelt zij dat zij de droom niet begrijpt. Pas hebben zij inderdaad een caravan gekocht. Haar man had op internet veel voorwerk gedaan. Samen waren zij naar de zaak gegaan en hadden de caravan gekocht. Zij was heel tevreden met de caravan. Waarom dan deze droom?

De droom lijkt een verwerkingsdroom te zijn van wat zij heeft meegemaakt. Alleen is het resultaat in de droom zo anders dan wat zij had meegemaakt. We nemen stap voor stap de droom nogmaals door en zij voelt op het einde opnieuw hoezeer zij zich tegen deze caravan verzet. Dan gaan we opnieuw na, hoe de keuze overdag tot stand was gekomen. Het begint wat te kriebelen bij haar. Ik vraag haar om daar met meer aandacht naar te kijken. En ineens beseft zij dat zij het hele zoekproces wel erg aan haar man had over gelaten. Eigenlijk had zij zelf actiever mee willen doen in het voortraject. Nu was het wel makkelijk om het aan haar man over te laten, maar het paste niet meer bij zoals zij zelf in het leven wilde staan.

Persoonlijkheid

Zo kwamen we op een tweede laag uit: die van de persoonlijkheid. De droom klopte bij haar aan, om haar te laten zien, dat zij best wat actiever had kunnen zijn in zo iets als het kiezen van een nieuwe caravan. De droom gebruikte beelden uit haar recente leven, namelijk het kopen van een caravan, om dit thema aan haar duidelijk te maken.

Mooi toch!

Maarten van Rootselaar zal in maart en april vier lezingen geven in Olst:

Wanneer

7 maart
21 maart
4 april
18 april
Telkens van 19.45 – 21.30 uur.

Waar

De Bastiaan
Kerkplein 3
Olst

Toegang

De toegang is gratis, opgave bij Esther Coes 06-11012663 of egcoes@gmail.com

 

Website Maarten van Rootselaar

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.