Maar Ralph van Re-Record, wat doe jij als ondernemer in de lp-wereld dan duurzaam?

In de rubriek 'wat doe jij duurzaam als ondernemer' stellen we ondernemers slechts die ene vraag: wat doe je duurzaam. En ondernemers wijzen zelf een opvolger aan. Daarom komt de rubriek op plaatsen die je niet verwacht. In de wereld van lp's bijvoorbeeld.

Interessant? Deel het artikel

ralph re record

Hey! Mijn naam is Ralph, een 23-jarige Accountancy student en Oprichter/Managing Director van Re-Record en The Cost of Music. Daar maken we Lp’s, cassettes en CD’s van gerecyclede (oceaan) plastics om zo de zeeën wat schoner te maken en de muziekindustrie te verduurzamen.

Voordat ik ging studeren aan Windesheim heb ik gewerkt in muziek, voornamelijk als singer-songwriter en later als artiesten manager. Wat me bij is gebleven is dat, ondanks wat artiesten je graag laten geloven, duurzaamheid vaak niet zo’n hoge prioriteit is. Persoonlijk vind ik dit lastig. Met dat in mijn achterhoofd ben ik gaan kijken wat we kunnen veranderen en zo is Re-Record Music Company gestart. Daar verduurzamen en innoveren we de manier waarop Lp’s gemaakt worden.

Nu hoor ik je denken: ‘’Maar LP’s zijn toch die stoffige dingen die al 10 jaar op mijn zolder liggen?’’

Yes.

Toch groeit de markt voor LP’s in ons landje ondertussen alweer 15 jaar stevig door als alternatief voor CD’s en streamen. Daarmee ook de impact die de industrie heeft op het milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe plastics die gebruikt worden voor de LP’s zelf. In feite is een Lp een schijf olie. Ook de productie van de LP gaat gepaard met enorme boilers die met gas verwarmd worden. Niet echt duurzaam dus.

Bij Re-Record Music Company maken we door het gebruik van gerecyclede plastics, gasloze productie en groene stroom ons favoriete medium iets schoner. Daarnaast werken we met de hele keten om te zorgen dat er geen verborgen uitstoot zit.

Maar waarom gaan we niet gewoon streamen? De gemiddelde Spotify luisteraar luistert zo’n 2 uur per dag naar muziek. Op jaarbasis is de uitstoot hiervan gelijk aan 900km gereden in de gemiddelde benzineauto. Laat me dat uitleggen:
Muziek wordt vaak gezien als de meest immateriële van de kunsten. Het tegendeel is echter waar. Achter je telefoonscherm met dat geweldige album schuilt een enorm datacenter, elektriciteit en de nodige infrastructuur om te zorgen dat er muziek uit je oortjes komen. Met The Cost of Music willen we dit inzichtelijk brengen. We doen onderzoek naar de uitstoot van de grote streamingdiensten. Deze data verwerken we in een tool waar je jou gemiddelde gestreamde minuten per dag in kunnen vullen. Eindresultaat is de hoeveelheid CO2 die je hebt uitgestoten.

Vaak zien we niet wat er schuilgaat achter het nieuwe digitale tijdperk waarin we leven. We proberen dan ook niemand schuld aan te praten.
Feit is namelijk dat iedereen schuld aanpraten over hun vervuilende gewoontes niet werkt. Re-Record en Cost of Music staan voor systemische veranderingen binnen de industrie. We willen zorgen dat onze favoriete vorm van entertainment een groene toekomst tegemoet gaat.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.