Maar hoe vaak kun je zo’n thuisbatterij dan opladen? Minstens tien jaar, maar vermoedelijk veel langer

Onze artikelen over de thuisbatterij worden duizenden keren gelezen. Blijkbaar staat Salland op een kantelpunt: wel doen of niet doen… Vragen onder de artikelen leggen we deskundigen voor. Hoe lang een accu meegaat bijvoorbeeld.

Interessant? Deel het artikel

thuisbatterij
@Huawei

‘Ik heb gehoord dat je die thuisbatterij maar 500 keer kunt opladen, klopt dat?’ was een vraag onder een eerder artikel in ons dossier over de thuisbatterij. We hebben het een Bouke van der Weerdt, hoofd digitale energie bij Huawei voorgelegd. “Nee hoor, gelukkig niet! Een thuisbatterij gaat minstens tien jaar mee. Maar vermoedelijk veel langer dan dat.”

De interesse in opslag voor energie neemt toe, nu de subsidie op de thuisbatterij afgebouwd wordt. Ons land heeft ingezet op veel zonnepanelen. Om dat te stimuleren doet de overheid er wat geld bij op het bedrag waarvoor je jouw stroom aan jouw energiebedrijf verkoopt. Saldering heet dat. Doel is dat panelen binnen zeven jaar afgeschreven zijn. Je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je je geld zonder rente op de bank zet terwijl je er via zonnepanelen op je dak dikke winst op kunt maken.

Als je alle artikelen in ons dossier over de thuisbatterij wil lezen, klik dan hier. Heb je vragen of wil je zelf een verhaal toevoegen: plaats dan een reactie of stuur ons een mail naar info@hierinsalland.nl

Maar zonnepanelen worden goedkoper, stroom duurder en half Nederland heeft al panelen. Dus die saldering kan er wel af. En dan wordt een thuisbatterij ineens voordelig! Want als je je stroom opslaat en eerst je eigen stroom opmaakt voordat je die van de leverancier koopt, omzeil je het probleem van goedkoop verkopen en duur inkopen.
Andere landen werken al zo, de thuisbatterij is daar veel meer ingeburgerd. Nederland loopt op dat vlak helemaal achteraan.

De Tweede Kamer is akkoord met het afschaffen van de saldering. De Eerste Kamer moet er nog over beslissen. Dus niks is nog zeker. Maar gaat de saldering er vandaag niet af, dan gebeurt dat morgen wel. Dus al vast nadenken over een thuisaccu kan geen kwaad.

Bouke van der Weerdt citeert uit de garantievoorwaarden van de batterijmodule die bij ’t Natuurlijk Huus staat: “Dat is een 5kWh-batterij en we geven daar een levensduurgarantie op van tien jaar, of 16.45MWh geleverde energie. Het is maar net welke van die twee het eerst bereikt is. Onze garantie zeg dat de accu dan nog minstens 60% van de gespecificeerde capaciteit levert. Dat komt bij huishoudelijke toepassingen, waarbij je grosso modo een keer per dag volledig laadt en ontlaadt, uit op ongeveer 4000 cycli van laden en ontladen.

Van der Weerdt verder: “Uit mijn eigen ervaringen geeft dat ook wel aan hoe Lithium-Ion zich onderscheidt van de oude lood-zuur gebaseerde batterijen. Een onderhoudsvrije auto-accu (lood-zuur AGM, die je niet kan bijvullen) gaat ongeveer 30 – 50 cycli mee, ofwel drie jaar.

Een speciale opslag accu (lood-zuur GEL) gaat ongeveer 300 – 500 cycli mee, ofwel vijf jaar.
De verwachting is dat thuisbatterijen in de praktijk waarschijnlijk nog veel langer mee kunnen gaan, misschien wel vijftien jaar. Dat hangt vooral ook af van het gebruik. Hoe intensiever en agressiever de batterij wordt gebruikt, hoe sneller hij slijt.

Wat batterijen fijn vinden:

  • Gematigde temperaturen, tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij opslag mag het kouder zijn.
  • Rustig laden en ontladen, waarbij rustig laden belangrijker is dan ontladen.
  • Niet leeg laten staan maar ook niet de hele tijd vol. Tussen 20% en 80% (ongeveer) vinden ze het fijnst. Ze willen wel af en toe (1x per jaar of een paar keer per jaar) even 100% geladen worden.

Bouke van der Weerdt sluit af met Chinese groet: 敬上

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Maar hoe vaak kun je zo’n thuisbatterij dan opladen? Minstens tien jaar, maar vermoedelijk veel langer”

  1. Avatar

    Huawei? Hoe zit het dan met de info die ik via m’n wifi uitwissel? Gaat die rechtstreeks naar de chinese regering via deze batterij? Huawei is toch dat chinese bedrijf dat geen nieuwe licenties van Google en Microsoft mag afnemen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.