Maandelijks protest op Grote Kerkhof combineert stilte, lawaai en muziek

Interessant? Deel het artikel

klimaatalarm
'@ bobphotoexperience

Ruim 55 mensen kwamen afgelopen weekend bijeen bij het gemeentehuis op het Grote Kerkhof voor het maandelijkse Klimaatalarm. Het was de tweede keer dat er in Deventer een KlimaatAlarm georganiseerd werd om de politiek duidelijk te maken dat er draagvlak is voor een stevig klimaatbeleid. Omdat de boodschap nog niet voldoende is aangekomen bij de politiek, zal de organisatie doorgaan met een maandelijks KlimaatAlarm te organiseren, steeds op de 4e zondag van de maand. Op 27 juni is het volgende KlimaatAlarm.

Afgelopen zondag was er een gevarieerd programma. “We willen een andere toekomst dan die van hebzucht en geweld,” zegt Janny Kerssies in haar speech. “Wij weigeren te wennen aan het verlies van ecosystemen. Wij weigeren ons gebrek aan actie goed te praten met het idee dat het te laat is voor verandering. We zijn ervan overtuigd dat het nog altijd mogelijk is om een wereld achter te laten waar het voor de generaties na ons aangenaam leven is. Daarvoor is het wel nodig dat we onze stem keer op keer laten horen.”

Uit het vraaggesprek met Guusje de Vries (63), Marijn Smeets (13) en Sara Elsayed (12) blijkt dat zowel de oudere generatie als jongeren zich zorgen maken over de toekomst. Marijn benadrukt dat de urgentie groot is. “Er moet nog heel erg veel gebeuren”. “Je kunt zelf al veel doen, ik eet bijvoorbeeld geen vlees meer en koop bijna alleen nog maar tweedehands kleding, maar dat is niet genoeg. De grote stappen moeten gezet gaan worden door het bedrijfsleven en de politiek. Daarom staan we hier!”

Een 6 koppig orkestje speelde op de trappen van het oude gemeentehuis de melodie die gespeeld wordt in de film de Titanic, op het moment dat de Titanic ten onder gaat. “Laat de aarde geen Titanic zijn”, was hun boodschap. De deelnemers van het KlimaatAlarm waren ontroerd.

Brede beweging

Het goede nieuws, verwoord in een rapport van 5 mei jongstleden door 80 klimaatwetenschappers in het vakblad Nature, is dat het nog steeds mogelijk is om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Maar dat betekent wel dat de stappen die genomen moeten worden vele malen groter zijn dan in het huidige klimaatbeleid. Kerssies: “Een beter milieu begint niet bij onszelf. De grote stappen moeten door de overheid genomen worden. En de (lokale en landelijke) overheid onderneemt nog lang niet voldoende actie.”

Daarom zal er, steeds op de 4e zondag van de maand een KlimaatAlarm georganiseerd worden met sprekers, muziek, gedicht, stilte, alarm. Het KlimaatAlarm vindt altijd in overleg met de gemeente plaats en zal corona-proof zijn. KlimaatAlarm Deventer is brede, groeiende beweging, een samenwerkingsverband bestaande uit Grootouders voor het Klimaat, Scientists for Future, Fridays for Future, Duurzaamheidscentrum Deventer en Extinction Rebellion Deventer. De organisatie wil graag verder verbreden en nodigt andere organisaties en instellingen uit zich aan te sluiten.

Voor vragen, of aanmelden van organisaties die hun naam willen verbinden met het KlimaatAlarm Deventer: klimaatalarmdeventer@protonmail.com

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.