In de paragraaf over landbouw in het nieuwe regeerakkoord staat dat er toegewerkt gaat worden naar een ‘dierwaardige veehouderij’. Dat lijkt de gemeenteraden in Salland theoretisch het vergunnen van nieuwe megastallen onmogelijk te maken. Of je moet nu nog snel toestaan wat straks niet meer mag. In Raalte wordt in januari gesproken over het vergunnen van een megastal in Heeten. De vraag is of Raalter CDA en VVD hun landelijke lijn dan volgen.
De dierwaardige veehouderij is nog niet direct een verplichting. Maar het komende kabinet werkt daar wel naar toe. Uit het regeerakkoord:
“In navolging van het advies van de Raad voor Dieraangelegenheden (2020) nemen we in overleg met boeren, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en andere ‘stakeholders’ het initiatief tot een convenant over de ontwikkeling naar een dierwaardige veehouderij. Daarin maken we tevens afspraken over tijdshorizon, instrumentarium en financiële ondersteuning. Dit convenant vormt de basis van wetgeving die de komende kabinetsperiode in werking treedt voor een dierwaardige veehouderij in balans met de volksgezondheid.”
Dierwaardige veehouderij is niet zo maar een loze term. De overheid heeft daar een stevig rapport over geschreven. “Dierenwelzijn is niet enkel diergezondheid”, zegt dat rapport. En kringlooplandbouw alleen is niet genoeg, dat kan nog steeds zonder dat het welzijn van het in ogenschouw genomen wordt. “Positief welzijn in de veehouderij vraagt dat dierhouderijsystemen vanuit het perspectief van het dier worden ontwikkeld. De gangbare veehouderij is in de eerste plaats ontwikkeld vanuit het perspectief van een betaalbare voedselvoorziening, en niet vanuit het welzijn van dieren.”
Aldus de Rijksoverheid.
Om de discussie te ridiculiseren probeerde de boerenpartij BBB gaten in de discussie te schieten door te stellen dat je dan een hond ook niet meer aangelijnd mag uitlaten, waarmee de partij meteen ook aangeeft hoe serieus het de Rijksoverheid te doen is om dierenwelzijn voorop te zetten en niet de economische belangen. Een boerderij staat immers niet op het industrieterrein. Koeien, varkens en kippen moeten serieus genomen worden, ze moeten welzijn genieten. Dat gaat maar moeilijk in een megastal.
Regeerakkoord is pro boer
In het regeerakkoord neemt de politiek het trouwens niet alleen op voor de dieren, maar ook voor de boeren! Die moeten een veel belangrijker plek krijgen in ‘de keten’. Die keten wordt Europees vertaald van ‘from farm to fork’, de weg die ons eten aflegt van de boerderij tot dat het op ons bord ligt. In die keten zijn de voedselleveranciers, de banken en de supermarkten de baas. Zij verdienen goud geld aan de hardwerkende boer die niet eens de prijs van zijn eigen product mag bepalen en daardoor steeds gekkere fratsen moet uithalen om de kost te verdienen. Daar moet een eind aan komen, vindt het aankomende kabinet: de boer moet veel centraler komen te staan in die keten.
Citaat uit het regeerakkoord: “Samen met ketenpartijen en de Autoriteit Consument en Markt maakt de overheid bindende afspraken om de positie van de boer in de keten te versterken. We verwachten een nietvrijblijvende bijdrage van banken, toeleveranciers, de verwerkende industrie en de retail. Waar nodig worden afspraken juridisch geborgd. Van supermarkten verwachten we transparantie over de wijze waarop hun gehele assortiment aantoonbaar duurzaam en diervriendelijk wordt, inclusief duurzaam inkoopgedrag en een eerlijke prijs voor boeren. We onderzoeken op welke wijze een bijdrage van de consument aan de verduurzaming van de landbouw vormgegeven zou kunnen worden. Om bewuste keuzes te stimuleren wordt in Nederland geproduceerd voedsel voorzien van een herkomstetiket. De overheid committeert zich bij haar inkoop aan duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel.”