Maak van de bijenhotels een B&B op Nationale Zaaidag (22 april)

Interessant? Deel het artikel

bijenhotel
'@eigen foto

Op 22 april is het landelijke zaaidag. Het is dan de bedoeling zoveel mogelijk bloemenzaad te zaaien zodat bijen en wespen te eten hebben en dus energie vergaren om ons door bestuiving van voedsel en fruit te voorzien. De zaden kunnen langs akkers, in bermen en natuurlijk ook pal onder bijenhotels gestrooid worden.

De bij een handje helpen is hard nodig. Want door verharde achtertuintjes en gif op oprit en akkers weten ie beestjes niet meer waar het zoeken moeten. Terwijl we zo hard nodig hebben! Als zij hun voedsel zoeken gaan ze van bloem naar bloem en brengen zo stuifmeel bij stamper. Op die manier zorgen voor de groei van veel groente en fruit.

We schreven al vaker over de zaaidag. Lilian Dieben is er actief mee, bijvoorbeeld. Deventer en Zwolle pakken de actie op door elkaar uit te dagen in een tegelwip wedstrijd. In de webshop van de Bijenstichting ontvangt iedere klant bij een bestelling vanaf € 4,95 een gratis zakje biologisch bloemenmengsel van 100 gram. Elk zakje zorgt voor een 25 m².

Biologisch

Als je zelf zaad koopt, denk er dan wel aan dat het biologisch is, anders schiet het natuurlijk nog niet op. Een biologische bloemenmengsel kan bestaan uit: Boekweit, Borage, Dille, Kaasjeskruid, Korenbloem, Mosterd, Phacelia, Bladrammenas, Goudsbloem, Karwij, Venkel, Koriander, Witte klaver en Incarnaatklaver. Het is geschikt voor bijen, hommels en vlinders.

Bijen Bed en Breakfast

Tot aan de Nationale Zaaidag wil de Bijenstichting aandacht vragen voor het voedselaanbod en de nestelgelegenheid van bijen. Met de Bijen Bed en Breakfast-actie roept de Bijenstichting burgers en bedrijven op om het estafettestokje op te pakken, in actie te komen met een leuk tuinplan voor de eigen tuin of samen met de buurt een plan te maken. Door duurzaam zaai- en plantgoed te gebruiken in de eigen tuin kan iedereen meehelpen een beter voedselaanbod voor de bijen te regelen. Alle Bed & Breakfast voor Bijen-initiatieven komen op een kaart van Nederland. De bijentuin van de Traay staat ook op de kaart!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.