Toen Maaike de vraag kreeg wat ze duurzaam doet, begon ze over het Deventer Schaapskudde Wolproject, waarvan ze medeoprichtster is. Deventer heeft twee schaapskuddes die het gras in bermen opvreten. Daar komt geen maaimachine aan te pas. Maar die schapen leveren ook wol. Het Deventer Schaapskudde Wolproject maakt daar truien, mutsen en sokken van. En wollen ballen voor de wasdroger waardoor de droger vijftig procent sneller droog is. Maar dat verhaal gaan we nu niet schrijven. Dat komt later.
In de rubriek Wat doe jij duurzaam stellen we mensen alleen maar die ene vraag: wat doe jij duurzaam. Ze mogen zelf antwoord geven. En een opvolger aanwijzen. Weet jij ook iemand voor de rubriek, of ben je er zelf een? Laat het ins weten via info@hierinsalland.nl
Persoonlijk doe ik natuurlijk ook heel duurzaam. Ik heb als eerste particulier (!!!) de Tesla S gereden, terwijl ze natuurlijk ingericht waren voor lease. Ik laadde de auto op gewoon op het lichtnet 😉 en dat dan weer via mijn zonnepanelen (die ik al elf jaar heb). De markt was toen nog helemaal niet ingericht voor particuliere elektrische autobezitters. Niet echt handig dus, uiteindelijk ben ik weer teruggegaan naar mijn hybride Jazz.
Maaike is wel vaker een net te vroege voorloper. “We hebben een systeem in huis aangelegd om water op te vangen waarmee we de toiletten wilden gaan spoelen. Maar toen dat het klaar was, droeg het project ‘ruimte voor de rivier’ al het water weg uit onze omgeving. Dat was natuurlijk ook goed, maar wel jammer voor ons plannetje.
Regenwater van het dak vangen we op in regentonnen en in een opvangtank in de tuin, zodat het riool ontlast wordt, maar ook om het water her te gebruiken.”
Wij zijn in ons huis van het gas af. Al jaren. Wat was dat een verademing. Alleen al de vaste lasten eraf, was winst. En nu wordt die hele misère van hoge gasprijzen uit bedenkelijke landen ons bespaard. Ik had al jarenlang een gevoel dat we een poot uitgedraaid werden zeg maar. Ik heb een hout pelletketel in de schuur staan, met die ‘mercedes’ onder de pelletketels verwarmen we twee huizen. Er kan nog een huis bij op, maar de buurman wilde niet.
Verder doen we natuurlijk een scala aan duurzame kleine dingen. Daar begon het natuurlijk eerst allemaal mee. Minder douchen. Wassen aan de wastafel net zoals vroeger. Ik hoor heel vaak de stemmen van mijn vader en moeder voorbij komen. Zij waren echt slim, zoals zoveel mensen in die tijd 🙂
Thermostaat omlaag ben ik al meerdere jaren mee bezig. Het scheelt in alles. Vooral ook dat ik zelf de 15 kg pellet zakken sjouw naar de schuur en de opslag. Daar word je heel fit van en ook bewust in gebruik.
We kopen lokaal zoveel als mogelijk. We zoeken ook wel uit welke bedrijven er achter onze producten zitten. Zo wil ik zo weinig mogelijk bij ketens kopen. Ketens doen zich vaak voor als ‘bewust, lokaal, duurzaam’, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Ik ga vaak op zoek naar de achtergrond van artikelen, leg contact met bedrijven en stel vragen. Dat wordt vaak helemaal niet op prijs gesteld, dan weet je al wel dat ze zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Voorbeeldje van niet zo lang geleden: een truienlijn deed alsof ze heel milieubewust waren. Maar alle truien liepen voor een deel van het productieproces via Azië!”
Hoe zijn producten gemaakt? Waar? En door wie. Dan moet je meer doorlezen, doorvragen en mensen daadwerkelijk benaderen. Ik benader ook mensen om me heen die er verstand van hebben. Het is een hele leerroute. Maar zeker de moeite waard!
Altijd ’n hart onder de riem, te horen van mensen die zo bezig zijn. Blijven hopen dat overheden en instanties dat voorbeeld volgen, dat voorbeeld gaan geven!! Minder kopen en minder weggooien; zoals veel voorouders deden. En daar heel tevreden mee zijn.
Doet u aan Nalbinding?
Met vriendelijke groet,
Frits de Wolff