Maaien robotmaaiers over egels heen

Interessant? Deel het artikel

egel mower

Automowers rijden over egels heen en verwonden ze. Dat is althans de veronderstelling van Egelwerkgroep Nederland. Maar is dat ook zo? Egelonderzoeker Sophie Lund Rasmussen van de Aalborg Universiteit in Denemarken gaat het onderzoeken.

Het is nooit goed onderzocht of een automower ook daadwerkelijk de schuld is van verwonde egels en andere kleine dieren. Een robot botst namelijk ergens tegen aan, gaat automatisch een stukje terug, maakt een hoek van bijvoorbeeld zestig graden en rijdt dan weer verder. Soms is een object te klein en dan rijdt hij er overheen, zoals bij een molshoop. Maar een molshoop kan er niet vandoor gaan als er een mower aankomt. Een egel wel. Gecombineerd met het feit dat mowers meestal in grote tuinen staan, is er altijd wel een vluchtweg voor egels.

De ene mower botst sneller, andere mowers rijden makkelijker door. Rasmussen gaat onderzoeken of er specifieke robotmaaiers of kenmerken ervan die de verwondingen veroorzaken. Ze gaat ook kijken of het niet de hond was, een trimmer of een heggenschaar die de verwoningen veroorzaakte.

Producenten van robotmaaiers hebben al aangegeven het onderzoek te gebruiken om egelvriendelijke modellen te ontwikkelen. Er worden al proeven gedaan met sensoren die obstakels ‘zien’ in plaats van er tegen aan te botsen. Husqvarna roept intussen op de mowers niet ’s nachts te laten werken, want juist dan zou de mower een egel tegen kunnen komen, die is dan op z’n actiefst.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.