Maaibeleid in de gemeenten Raalte en Olst- Wijhe

HierInSalland vroeg de gemeenten Olst- Wijhe en Raalte naar hun extensieve maaibeheer in verband met de biodiversiteit. Hieronder hun reacties.

Interessant? Deel het artikel

Maaien extensief Leffert Visser 02

Olst- Wijhe

De afgelopen jaren, eigenlijk al ruim meer dan 10 jaar sinds de vaststelling van het groenbeleidsplan (2007), kiezen we hier steeds vaker voor ecologisch groenbeheer. Dat betekent dat er bij herinrichting, maar ook bij nieuwe aanleg, daar waar het kan, de gemeentelijke groenvoorzieningen op een natuurlijke wijze worden ingericht en onderhouden. Daar waar er ruimte is voor grotere delen gras wordt er gekozen voor hooilandbeheer. Dat betekent dat dit ingezaaid wordt met kruiden en dat de vegetatie 1 of 2 keer per jaar wordt gemaaid. Daarbij wordt het maaisel afgevoerd waardoor de ondergrond wordt verschraald. Hoe schraler de ondergrond, des te meer mogelijkheden er zijn voor kruiden en hoe bloemrijker het groen. Ook zijn er delen waar we slechts 1 keer in de twee jaar maaien of soms nog minder. Denk aan het beheer van natuurlijke oevers.

Dit jaar hebben we, naar aanleiding van de bezuinigingen op de onderhoudspost openbaar groen, gekozen om enkele gazons niet meer wekelijks te maaien, maar ook hier een hooilandbeheer in te voeren. Deze gazons hebben we niet opnieuw ingezaaid met een kruidenmengsel, maar hopen we op kruiden, die al aanwezig zijn, zich in dit beheer thuis gaan voelen. Dat was al veel plaatsen al goed zichtbaar, want er stonden dit voorjaar al boterbloemen, pinksterbloemen ed. te bloeien.

Dat het natuurlijk beheer wat oplevert blijkt uit inventarisaties die vrijwilligers de afgelopen jaren hebben gedaan zoals in het parkje Het Slingerrijk en omgeving in de nieuwe wijk De Zonnekamp te Olst.

Dat levert ook mooie plaatjes op voor een expositie die op dit moment is ingericht in het Holstohus te Olst. Ook hebben we met vrijwilligers het afgelopen najaar de bermen van Kneu in Olst ingericht met gemengde hagen, diverse boomsoorten en ook hier stroken ingezaaid met kruiden. Zie artikel TV Oost.

 

Raalte

Biodiversiteit is erg belangrijk voor ons allemaal. Het zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de grond en de bestuiving van planten. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en het vermindert de impact van bijvoorbeeld hittegolven en heftige regenbuien, die we de laatste jaren steeds vaker hebben meegemaakt omdat de biodiversiteit jarenlang onder druk heeft gestaan. Om een stap te zetten in het verbeteren van de biodiversiteit in onze gemeente, gaan we op een aantal plaatsen de gazons anders onderhouden.

Door het gras niet meer intensief (bijna wekelijks) te maaien krijgen bloemen, planten en kruiden de kans om zich te ontwikkelen. Dit is erg belangrijk voor het stimuleren van biodiversiteit. Het trekt namelijk vogels, bijen, vlinders en andere insecten aan die weer zorgen voor bestuiving van het landschap. Deze dieren zorgen ervoor dat we minder last krijgen van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Zo proberen we het natuurlijk evenwicht weer te herstellen.

Het maaibeheer is afhankelijk van de locatie. Gras dat intensief gebruikt wordt, zoals speel- en trapveldjes, worden nog steeds ongeveer 25 keer per jaar gemaaid. Grasstroken die veel minder gebruikt worden door mensen, zoals bermen, stroken naast oevers, grote grasvlaktes, bloemenweides en aan de randen bij bosplantsoen gaan we minder maaien. Dit noemen we extensief maaibeheer. Zo maaien we een biodiversiteitsstrook of ingezaaid bloemenlint 1 keer per jaar. Wadi’s en randen maaien we 4 keer per jaar. Daarnaast hebben we nog grasstroken die we 1 of 2 keer per jaar maaien (extensief gras). De randen van het gras langs wegen en paden worden hier wel regelmatig gemaaid om zo onveilige situaties te voorkomen.

Mooie voorbeelden van extensief maaibeheer

In de wijk Franciscushof wordt een gazon bij de Veldhof al minder gemaaid. Van een aantal omwonenden uit de wijk en van de Sallandse Vlinderfotograaf hebben we mooie foto’s ontvangen. Er zijn rondom de vijver veel (zelfs zeldzame) libellesoorten en vlinders gezien. Ook zijn hier zeldzame planten gespot namelijk Knikkend nagelkruid en Moeraswespenorchis. Het maaibeheer op deze plek werpt al zijn vruchten af.

  

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt zelf ook iets doen om de biodiversiteit te vergroten. Maak je tuin bijvoorbeeld groener en vervang stenen in je tuin door bloeiende planten. Meer groen in de tuin helpt vogels, insecten, vlinders en andere dieren. Ook draagt minder verharding in de tuin bij aan het beter afvoeren van regenwater. Op huisje boompje beter en op de website van de gemeente Raalte vind je informatie over hoe je je tuin kunt vergroenen.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Maaibeleid in de gemeenten Raalte en Olst- Wijhe”

  1. Avatar

    Gemeente OlstWijhe laat weten dat “Daar waar er ruimte is voor grotere delen gras wordt er gekozen voor hooilandbeheer. Dat betekent dat dit ingezaaid wordt met kruiden en dat de vegetatie 1 of 2 keer per jaar wordt gemaaid.” Die term “hooilandbeheer” doet het ergste vermoeden. Want dat betekent (wanneer maakte een boer vroeger hooi?) dat er tussen half mei en eind juni gemaaid wordt. Zodat de voorjaarbloeiers hun rijpe zaad nog niet hebben kunnen zetten, en de zomerbloeiers weggemaaid zijn voordat ze in bloei konden komen. Is bekend wanneer OlstWijhe maait? Als ze werkelijk serieus met duurzaamheid en ecologie bezig zijn (al gaat ’t maar om snippers groen), toch pas in oktober of november, hoop ik? Ik zie nu echter al veel gemeentelijke berm en grasland in OlstWijhe gemaaid zijn…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.