Maai mei deze maand nog niet

Interessant? Deel het artikel

eigen foto niet gemaaide tuin
Ongemaaid achtertuintje

In de maand mei moet je je gazonnetje nog niet maaien, want dat is de maand dat de natuur op zijn drukst is. Dat moet je vooral zijn gang nog een beetje laten gaan. En als ze van de gemeente het plantsoen komen doen, moet je ze ook maar wegsturen 😉

In mei beginnen heel veel kruiden in je gras hun groei én bloeispurt. Dat is niet alleen hartstikke mooi, maar in al die opkomende bloemen zit ook het voedsel voor insecten. Insecten eten luizen. Vogels eten insecten. Veel vogels zijn vijand van de eikenprocessierups… allemaal cirkeltjes die je ook voor je eigen bestwil beter maar niet kunt verbreken.

Je wil er trouwens nog verrast van staat, hoeveel kruiden er in jouw gazon zitten. Omdat je het altijd maait weet je dat niet, maar als je de maand mei overslaat met maaien zul je zien hoeveel pracht en praal er gewoon in je eigen achtertuintje opkomt. Madeliefjes, paardenbloemen, boterbloem, biggenkruid, ga zo maar door. Voor je het weet ga je daar foto’s van posten op jouw social media. En wist je dat je van paardebloem ook nog eens heerlijke jam kunt maken? Wie zegt hier dat biologisch eten duur is. Het is gratis!

Ga nog eens een stapje verder: wen er aan dat je gras geen gazon is. Maai het bijvoorbeeld in vier etappes, dan geniet je het hele jaar door van groen gras en krijgen kruiden optimaal de kans. Egeltjes voelen zich daar dan ook een stuk veiliger. Veel werk? Helemaal niet, minder juist: als je de mindset verandert, hoef je niet meer te verticuteren, is mos een genot, geniet je zelfs van droge plekken in de zomer, ben je af van ieder jaar weer bemesten, schrale grond levert weer andere kruiden op… Alles wat je hoeft te doen is anders tegen gras aankijken.

Dus laat dat maaien deze maand nog even.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.