Luuk Groenewoud, wat doe jij duurzaam? “Ik doe mijn best, dat is denk ik het belangrijkste!”

Luuk Groenewoud, wat doe jij duurzaam? "Naast biologisch eten (en steeds meer vegetarisch) en het composteren van ons groen afval in de Bokashi, is het meest uitgebreide project het huis dat we nieuw hebben gebouwd met duurzaamheid in gedachten." Maar het is vooral dat ik bewust mijn best doe duurzaam te leven. Dat is het belangrijkste!"

Interessant? Deel het artikel

luuk groenewoud wat doe jij duurzaam

Door Luuk Groenewold

Ons huis is zo ontworpen dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van zonlicht (grote triple glas ramen). Daarnaast zijn de ruimtes die aan de ‘buitenkant’ zitten, ruimtes die wat koeler mogen blijven zoals hal, bijkeuken en slaapkamer. Hierdoor werken ze als een extra spouwmuur. Ook is de verdiepingsvloer geïsoleerd zodat de warmte niet naar boven gaat waar de slaapkamers van de jongens zijn. De open haard heeft een directe aanvoer van verse lucht van buiten voor de verbranding via een buis onder de grond. De afzuigkap is een recirculatietype zodat ook hier niks verloren gaat. Een goed ventilatiesysteem heb je dan wel nodig en de onze heeft een warmteterugwinning. Zelfs als het koud is warmt deze de ingaande lucht op tot 18 graden. Hoewel er geen ramen open kunnen hierdoor is het nooit muf of vochtig in huis. Door al deze keuzes kunnen we als verwarmingsbron een zeer kleine water-water warmtepomp gebruiken. Ik moet eerlijk zeggen dat de koeling hiervan in de zomer nog wel het beste is van alles. Thuiskomen in een huis dat een stuk koeler is dan buiten is echt lekker.

Isolatie

Om de kosten in de hand te houden liggen er isolatieplaten op het dak die ook in hallen gebruikt worden (maar dan bij ons heel dik) en de muren zijn van een soort piepschuim legoblokken gebouwd (kun je ook zelf meehelpen met bouwen).  Met de zonnepanelen op ons dak zijn we energieneutraal, hoewel we sinds kort een elektrische auto hebben dus dat zal nu niet meer zo zijn.

Toen het huis af was hebben we van al het afvalhout onze schuur gebouwd waarin ook de oude gebinten  van de boerderij in verwerkt zijn. Ook hebben we de oude bestrating hergebruikt in de tuin.

Hele zoektocht

Omdat we geen standaard materialen en apparatuur gebruikt hebben was het wel een hele uitzoekerij. Daarbij hebben we heel veel leuke mensen ontmoet en veel geleerd. Tijdens de bouw was het een grappige mix van leveranciers uit het hele land (o.a. Zeeland, Brabant) samen met een installateur en een aannemer uit de buurt. Ik weet niet hoe anderen het ervaren heb maar ik kijk er in ieder geval met veel plezier op terug. Vooral omdat het nu een heel comfortabel huis is om in te wonen, tegen lage kosten per maand. En dat is uiteindelijk denk ik de kracht van duurzaam: omdat het uiteindelijk de goedkoopste oplossing is. Zo wordt duurzaamheid het nieuwe normaal!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.