Louai Kasoumeh, het verhaal van een ondernemer die als vluchteling uit Syrië naar Nederland kwam en nu twee winkels heeft,

Interessant? Deel het artikel

© Hasan Kaddour
© Hasan Kaddour

Dit is een verhaal uit onze serie over Sallandse ondernemers. Wil jij hier ook staan? Laat het ons weten.

Als professioneel snoepmaker vluchtte Louai Kasoumeh in 2012 uit de Syrische hoofdstad Damascus. Nu is hij de trotse eigenaar van een Syrische supermarkt aan de Varkensmarkt in Raalte. Natuurlijk met de beste baklava van de verre omtrek, maar ook met een echt Syrische koffiemolen. De eerste van de provincie. Doorzettingsvermogen en vastberadenheid zijn sleutelwoorden in het leven van Louai Kasoumeh.

Door Hasan Kaddour

Syrische koffiemolen

Tussen Damascus 2012 en Raalte 2021 zitten voor de 42-jarige Louai Kasoumeh Jordanië, Egypte en zeven opvangkampen in Nederland. “In een van de kampen heb ik op de open dag snoep klaargemaakt voor ongeveer duizend mensen. Dat was zoveel dat mijn vrouw en ik daar drie dagen en nachten voor aan het werk zijn geweest. Maar na die open dag kreeg ik er alom waardering voor!

“Eenmaal in Raalte was ik nog niet gelijk van plan een supermarkt te beginnen. Ik wilde eerst de taal leren, inburgeren en mijn rijbewijs halen. Taal en rijbewijs gingen me goed af. Maar integreren ook! De mensen hier zijn erg aardig. Ze helpen je graag verder. “Morgen wordt het beter” hebben ze me vaak gezegd. Dat maakt me vrolijk en het gaf me ruimte te denken over een eigen supermarkt.”

De realisering was nog niet zo makkelijk. “De gemeente wilde me eerst ondersteunen, maar omdat er ook al een Turkse supermarkt was, waarvan ze dachten dat die dezelfde producten verkocht, ging dat niet door. Gelukkig wilde de groothandel voor Syrische producten leveren terwijl ik later pas hoefde te betalen. Zo kon ik, stap voor stap deze winkel opzetten. Ook met de grote steun van mijn vrouw, dat is mijn partner op mijn werk, maar vooral ook in mijn hele leven!

Supermarkt Nour Al Sham

In de supermarkt aan de Varkensmarkt kun je terecht voor geïmporteerde goederen uit Syrië, Turkije en andere landen, die heel gewoon zijn winkels in Syrië, Libanon, Irak en Jemen, maar die je hier moeilijk kunt krijgen. “En daarmee is onze winkel ook heel interessant voor Sallanders uit Salland! Je kunt hier dingen van ver over de grens kopen. En je kunt hioer terecht voor die typisch oosterse lekkernijen als baklava, knafeh en andere gebakjes.”

Heel opvallend in de winkel is de koffiemolen, waar typisch Syrische koffie wordt gemalen. “Dat is de eerste Syrische koffiemolen van heel Overijssel! Hij staat hier nog maar een week, maar er is al duidelijk vraag naar. En daarom ben ik nu ook molens voor sesam, granen en specerijen te importeren.”

In de winkel vind je ook olijfolie die speciaal uit Syrië is, heel speciale Aleppo laurierzeep, allerlei soorten zoetigheden, veel oosterse kruiden, kruidenierswaren en groenten, conserven, vlees, een afdeling voor huishoud- en keukengerei.

Klanten

Tijdens het interview komen klanten binnen uit Somalië, Turkije, Jemen, ze lijken Louay allemaal al te kennen en noemen hem bij de voornaam. Andersom doet Louay dat ook bij hen. “Maar de helft van mijn klanten zijn autochtone Nederlanders. Uit Raalte, maar ook uit Olst en Wijhe, Heeten en Heino. Die komen hier winkelen of geven via de telefoon eerst hun bestelling door. Loyale klanten zijn dat, die graag weer terugkomen. Soms heb ik wel het gevoel dat mijn Syrische en Arabische klanten er de voorkeur aan lijken te geven ook naar de winkels in Deventer en Zwolle te gaan.

Corona

“In coronatijd mocht ik de winkel openhouden, maar er kwamen veel minder klanten. Dat was dus een zware tijd, ook omdat de import van mijn goederen moeilijker werd, mijn inkoopprijs steeg tot soms wel het dubbele. Ik heb daarvoor veel morele steun ervaren, maar geen financiële.”

De toekomst

Louai en zijn vrouw Nour hebben drie kinderen, reden genoeg om hier een succesvol bestaan op te bouwen. Daarom is ook een supermarkt in Nijverdal geopend, waar een werknemer de zaak runt. Maar op die manier kan Louai wel slimmer inkopen bij de groothandels in onder meer Rotterdam.

En intussen wil ik mijn supermarkt aan de Varkensmarkt natuurlijk meer onder aandacht brengen. Ik wil de groente bijvoorbeeld buiten uit kunnen stallen, ik hoop dat de gemeente daaraan mee wil werken en twee paaltjes in de stoep weghaalt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.