“Dat doet ie anders nooit” zegt het baasje dan als zijn hond plots op een andere wandelaar springt. Maar als je dan als ‘slachtoffer’ zegt dat het eigenlijk de bedoeling is dat je de hond aangelijnd hebt, kun je een grote mond verwachten. Boswachters van Natuurmonumenten streden daarom streng op: een bekeuring.
Nu is een hond tegen jouw zondagse wandelbroek aan nog daar aan toe. Maar los rennende honden op het platteland jagen ook schapen op en verspreiden een virus waardoor het schaap zich zelf aborteert. In de bossen jagen honden achter reeën aan. Vast om te spelen en als het baasje ‘af Hector’ roept gehoorzaamt die misschien ook nog wel. Maar dat weet zo’n ree allemaal niet. Die slaat op de vlucht en is nog steeds aan het ontsnappen als baas en hond al lang weer met andere dingen bezig zijn.
De achtervolging zorgt voor veel verstoring, stress en angst. Reeën lopen zich in blinde paniek vast in struiken of prikkeldraad. Ze schieten in paniek drukke wegen over. Het Dutch Wildlife Health Centre heeft zelfs onderzoek aangekondigd naar chronische stress bij reeën.
Bij het aanspreken van eigenaren krijgen boswachters als reactie vaak een grote mond, ondervindt Natuurmonumenten. Daarom zijn er ook hondenlosloopgebieden waar eigenaren kunnen spelen met hun hond en waar ook lange afstandswandelingen mogelijk zijn. Natuurmonumenten roept hondeneigenaren op om hun honden aan de lijn te houden waar dat gevraagd wordt. En wie dat niet doet, kan een boete verwachten.