Loodvrij vissen? Wel zo logisch! Ruil je lood daarom in.

Interessant? Deel het artikel

vissen @WDOD

Vanaf maandag 21 juni, vandaag dus, start Sportvisserij Oost-Nederland met het tweede seizoen van de campagne om loodvrij vissen te promoten. De pilotlocaties Bijkersplas en Brouwersgat, gelegen in de Vinkenbuurt tussen Nieuwleusen en Balkbrug, staan hier wederom vol in de spotlight voor. Vanuit het thema waterkwaliteit werkt het hierin nauw samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

De pilot is een samenwerking van Sportvisserij (Oost) Nederland, WDODelta, hengelsportvereniging de Voorn Nieuwleusen, gemeente Ommen, Massier Diervoeders, De Beste Stek, Rix Hengelsport en Zunnebeld. Binnen de Green Deal Sportvisserij Loodvrij is het doel om het loodgebruik in de Sportvisserij in 2021 met 30% te reduceren en per 2027 volledig loodvrij te zijn.

Inruilactie

Vanaf maandag 21 juni kunnen vissers hun loden gewichten weer omruilen voor alternatieve gewichten. Vissers kunnen voor de inruilactie terecht bij Zunnebeld in Zwolle of bij De Beste Stek in Ommen. De inruilactie loopt tot 30 september 2021 waarbij geldt ‘op is op’.

De keuze bestaat uit drie soorten: steengewichten, gewichten van verzwaard beton en gewichten van staal. De gewichtsklassen zijn divers en gericht op zowel de visserij op karper als op de feeder visserij. Het ingeleverde lood wordt verzameld in een plexiglas zuil in de winkel. Sportvissers kunnen daarin ook overtollig lood deponeren.

Openingsactie

Om de start van het nieuwe seizoen kracht bij te zetten zal er op vrijdag 25 juni tussen 15.00 en 19.00 uur een medewerker van Sportvisserij Oost-Nederland op de pilotlocatie aanwezig zijn. Op de parkeerplaats (tussen beide wateren in) kun je hem alles vragen over loodvrij vissen, de inruilacties, de pilot en tevens op locatie materialen omruilen. Daarbij geldt op is op.

Informatie en communicatie

Op de pilotlocatie staan informatieborden over het loodvrije vissen. Tevens wordt social media ingezet en volgt er een enquête waaraan de vissers kunnen deelnemen. Speciaal voor de inruilactie is een flyer ontworpen met uitleg over de actie en waar men de materialen kan inruilen.

Waterkwaliteit

Waterschappen hebben een belangrijke rol in het zorgen voor een goede waterkwaliteit in sloten, plassen, kanalen en rivieren. Verlies van stukjes lood door hengelsporters kan een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Lood hoort immers niet in het water. Gelukkig maakt lood hiermee plaats voor steen, beton en staal.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.