Lokaal Alternatief stoort zich aan trage actie gemeente Raalte bij nieuwbouw voor eigen inwoners

Egbert den Daas, fractievoorzitter van Lokaal Alternatief, wil meer handelingssnelheid van het college van b&w Raalte om eigen inwoners meer kansen te geven op de lokale woningmarkt.

Interessant? Deel het artikel

© Gemeente Raalte
© Gemeente Raalte

Op 4 juni 2021 schreef Egbert den Daas, fractievoorzitter van Lokaal Alternatief een brief aan het Raalter college van burgemeester en wethouders waarin hij hen opriep een juridisch geitenpaadje te ontwikkelen om te voorkomen dat met name startende Heinoërs achter het net zouden vissen bij de uitgifte van bouwkavels in het nieuwbouwproject De Molenwijk te Heino. Hij was verontrust over het feit dat ook geïnteresseerden uit andere gemeenten met de loting voor een kavel kunnen meedoen. Met name door de hoge huizenprijzen in Zwolle vreest men immers voor verdringing.

Belofte

Op 29 juni 2021 kreeg hij antwoord. Het college beloofde na de zomer met een notitie “Kansen voor starters” te komen en deze aan de raad aan te bieden, een hoopgevend signaal! Omdat de beloofde notitie maar niet kwam heeft hij na de zomervakantie meerdere malen gevraagd wanneer deze notitie zou verschijnen. Telkens kreeg hij vage antwoorden. In het Rond de Tafel gesprek van 2 december bleek dat genoemde notitie in januari 2022 pas naar de gemeenteraad gaat. Hij vraagt zich af waarom dit zo lang moet duren en stuurde daarover vandaag een brief.

Ontwikkelingen elders

Uit een recent artikel in de Volkskrant blijkt dat er diverse gemeenten zijn die al geitenpaadjes gevonden hebben om eigen inwoners voorrang te geven bij kaveluitgifte. Ameide en Zaanstad worden met name genoemd. Precies het soort traject dat Den Daas bedoelde. Het blijkt dus wel te kunnen. Hij vindt het zeer teleurstellend dat de gemeente Raalte niet het lef heeft om de randen van de wetgeving te zoeken en daarnaar te handelen en vraagt zich af waarom Raalte niet proactiever is.

Aanpassingen huisvestingswet

In het genoemde artikel in de Volkskrant staat nog ander belangrijk nieuws: gemeenten mogen eigen inwoners straks voorrang geven bij nieuwbouwprojecten. Een voorgenomen aanpassing van de Huisvestingswet maakt dat mogelijk. Sociale nieuwbouw- koopwoningen mogen dan tot maximaal 30 procent met voorrang worden toegewezen aan eigen inwoners. Ook hier zullen er  ongetwijfeld creatieve gemeenten zijn die deze regeling nog weten op te rekken.

Bereidheid college van b & w

Den Daas roept het college dan ook op om creatiever in deze materie te duiken. Stimuleren dat er in de nabije toekomst maximale mogelijkheden gecreëerd zullen worden om eigen inwoners voorrang te geven bij woningtoewijzing.

© Gemeente Raalte

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Lokaal Alternatief stoort zich aan trage actie gemeente Raalte bij nieuwbouw voor eigen inwoners”

  1. Avatar

    Ik wordt een beetje treurig wanneer ik deze brief/stelling van Lokaal Alternatief lees.
    Het is toch van de zotte, dat die fractie de gemeente oproept om de randen van de wetgeving op te zoeken, terwijl ze in andere gevallen er als de kippen bij is om de gemeente op te roepen dat vooral NIET te doen.
    Lees alle eerdere bijdragen van/ over deze fractie maar eens na.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.