Aan vier inwoners van de gemeente Olst-Wijhe is een Koninklijke Onderscheiding toegekend. Twee inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee inwoners tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden opgespeld door burgemeester Ton Strien tijdens de ‘Lintjesregen’ op dinsdag 26 april 2022 in trouw- en feestlocatie Logtenberg op de Boerhaar.
Wij mogen de volgende Olst-Wijhenaren van harte feliciteren met hun onderscheiding:
De heer Gerrit Boomgaard uit Wijhe – 46 jaar (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Gerrit Boomgaard is een ondernemer met een groot hart voor zijn medemens; met name voor diegenen die zich in onze maatschappij minder goed kunnen redden. Hij is eigenaar van een supermarkt in Wijhe, die hij van zijn vader overnam. Ook is hij een rolmodel voor de participatiesamenleving.
Al vele jaren biedt Gerrit een veilige werkomgeving aan ‘verweesde’ jongelui. Hij zorgt voor wat structuur in hun leven, leert hun netjes te werken en op tijd op afspraken te verschijnen. Deze veilige werkomgeving biedt hij ook aan een 70-plusser uit Wijhe met een licht verstandelijke beperking die inmiddels een vertrouwde verschijning in de supermarkt is.
Voor de verschillende commissies binnen Gastvrij Wijhe zet Gerrit zich al sinds 2002 vele uren vrijwillig in: vanaf 2019 is hij covoorzitter van deze vereniging. Daarnaast is hij zeer actief in het tegengaan van winkelcriminaliteit in Wijhe. Voor deze activiteiten werd hij al eens in het zonnetje gezet door de teamchef van de politie en de gemeentelijke coördinator integrale veiligheid.
In 2019 bracht Gerrit, in samenwerking met de Historische Vereniging Wijhe, het prachtige stickerboek ‘Wijhe, de parel aan de IJssel’ uit. Door deze actie was er aandacht voor de historie van het dorp en ontstonden vele waardevolle contacten binnen de gemeenschap.
De heer Mohamed Ait-SiHamou uit Wijhe – 80 jaar (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Als jongvolwassene heeft Mohamed Ait-SiHamou zijn geboorteland Marokko verlaten om als gastarbeider in de mijnen in Frankrijk aan de slag te gaan. Na ook werkzaam te zijn geweest in de mijnen in Limburg, kwam hij in 1970 in Wijhe wonen. Hier trouwde hij en stichtte een gezin. Sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zich ingezet voor hulpbehoevende dorpsgenoten en dat doet hij tot op de dag van vandaag nog steeds.
De drie bejaarde gebroeders Tiggelhoven konden van 1990 tot april 2014 rekenen op zijn hulp en zorg. Na het overlijden van één van de broers, werden de overgebleven broers slachtoffer van een roofoverval waarbij ze zwaar mishandeld werden. Mohamed ving hen op en was op 10 april 2014 als één van de eersten ter plaatse toen de twee broers, overleden aan een koolstofmonoxide-vergiftiging, levenloos werden gevonden.
Van 1992 tot 1997 was Mohamed controleur voor de Hengelsportvereniging in Wijhe. Daarnaast mogen ze al sinds 1995 op landgoed ‘De Gelder’ dagelijks rekenen op de vrijwillige inzet van Mohamed. Het landgoed kan, mede door de inzet van vrijwilligers, in stand gehouden worden.
Ook droeg Mohamed sinds 2002 zorg voor de gebroeders Heymerikx. In 2017 stierf één van beiden en onlangs overleed de laatste broer. De langstlevende broer heeft in 2021 nog een brief geschreven om het voorstellen van Mohamed voor een Koninklijke onderscheiding te ondersteunen. Mohamed bracht de broers boodschappen, eten en de verhalen uit het dorp.
Hulp in en om het huis bood Mohamed vele jaren belangeloos aan het echtpaar Meissner. Na het plotselinge overlijden van notaris Meissner in 2006 bleef Mohamed weduwe Meissner meerdere malen per dag bezoeken voor boodschappen, werkzaamheden in en om het huis en de dagelijkse maaltijd. Ook nadat zij in 2012 naar een verzorgingstehuis verhuisde, kwam hij – tot aan haar overlijden in oktober 2013 – nog meerdere keren per week bij haar.
De heer Frits Klein uit Olst – 77 jaar (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Frits Klein heeft een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan het zitvolleybal voor gehandicapten. Hij was betrokken als scheidsrechter en floot vele wedstrijden, ook tijdens Europese en Wereld Kampioenschappen en de Paralympics – van Enschede tot Kristiansand (Noorwegen) en van Apeldoorn tot Montreal in Canada.
Frits begon als volleyballer bij de Boemerang in Olst en werd daar scheidsrechter. Vervolgens werd hij scheidsrechter bij het nationale en internationale zitvolleybal, waarvoor hij in 1988 zijn internationale Zitvolleybalbadge behaalde. Hij floot tot 1999 nationale en internationale toernooien (vanwege de leeftijdsgrens moest hij stoppen met het internationaal fluiten). Naast de scheidsrechterstaak hield hij zich onder andere bezig met het opleiden en beoordelen van scheidsrechters, was hij lid van de Volleybal Referee Commission en organiseerde hij 17 jaar lang de Werner von Siemens Cup – een jaarlijks toernooi in Hamburg. Andere taken van Frits voor het zitvolleybal waren: Competition Manager van de World Organization Volleybal for Disabled en webmaster van de website voor de internationale organisatie (1980-2004). Als webmaster heeft hij onder andere competities gerund tijdens de Paralympics in Atlanta (1996) en Sydney (2000) en het WK in Caïro (2002). Voor zijn belangrijke bijdragen in het zitvolleybal kreeg hij in 2020 en 2021 internationale awards uitgereikt door World ParaVolley.
Frits zet zich binnen de gemeente Olst-Wijhe ook vrijwillig in voor een aantal organisaties. Hij zet zich sinds de oprichting in 2000 in voor Videogroep Olst-Wijhe. Hij werkte bijvoorbeeld mee aan de opname van de film ‘Anders bekeken’, waarbij alle rollen gespeeld werden door mensen met een beperking.
Vanaf 2018 is Frits actief in de werkgroep ICT van de Historische Vereniging ’t Olster Erfgoed. Ook Theateratelier ToiToiToi maakt sinds 2019 volop gebruik van de technische kennis en innovativiteit van Frits. In coronatijd werd in samenwerking met Frits de pop ‘Betsie Babbel’ gemaakt. Haar hoofd is een beeldscherm en met Betsie Babbel konden – door een computerverbinding met theatermaakster Luisella Lai – vele ouderen toch genieten van een leuke ‘live’ voorstelling.
Dichter bij huis is Frits, samen met zijn vrouw Margo, mantelzorger voor een goede vriend – tevens buurman – die nagenoeg blind is. Daarnaast zijn zij ook mantelzorger voor hun schoonzuster, die weduwe is. Voor beiden staan zij altijd klaar, niet alleen voor klusjes, maar ook voor een kop koffie en een praatje.
De heer Adrie Bolijn uit Wijhe – 68 jaar (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Sinds 2001 is Adrie Bolijn als vrijwilliger actief binnen de voetbalvereniging Wijhe ’92, onder andere als voorzitter van de jeugdcommissie en voorzitter van het voetbalbestuur. Hij initieerde bijvoorbeeld het G-voetbal en ook het meisjes- en damesvoetbal bloeiden op onder zijn leiding. Daarnaast was hij één van de initiatiefnemers van het zeer succesvolle internationale jeugdvoetbaltoernooi de IJsseltrophy, met deelname van teams uit onder andere België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Spelers verblijven gedurende het meerdaagse toernooi in Summercamp.
In 2017 legde hij zijn functie als voorzitter neer, maar is hij nog steeds actief voor de club met verschillende vrijwilligerstaken. Denk hierbij aan het coördineren van scheidsrechterzaken, gastheerschap voor bestuurders van dienst tijdens wedstrijden van het eerste voetbalteam en het voorzitterschap projectplan Talentenplan. Ook is op zijn initiatief een adviesgroep van oud-bestuurders opgericht. Deze groep adviseert het hoofdbestuur van Wijhe ’92 over bestuurlijke problematiek.
Vanaf 2010 tot op heden is Adrie nestor, vraagbaak en adviseur voor ut Huus: onze cultuur-, sport & bewegings- en welzijnsorganisatie. Ut Huus bestaat uit Stichting Welzijn Olst-Wijhe en Stichting Kulturhus Olst-Wijhe. Zij faciliteren en organiseren diensten en activiteiten voor en door inwoners van de gemeente.
Ook in zijn functie als directeur en later als directeur-bestuurder van Stichting Openbaar basisonderwijs Salland De Mare heeft Adrie veel betekend. Bijvoorbeeld het project ‘Scholen voor Morgen’: het innovatieve antwoord op de krimp van het onderwijs in Salland. Het is een samenwerking van openbaar en bijzonder onderwijs en de gemeente Olst-Wijhe. Een samenwerking waarbij het kind nog meer centraal staat, met daaromheen een breed scala aan organisaties en voorzieningen, zoals kinderopvang, voortgezet onderwijs, sport, cultuur, GGD en jeugdzorg, ten dienste van de ontwikkeling van kinderen.