In deze reeks onderzoekt programmamaker Christio Wijnhard in hoeverre duurzaam denken wordt meegenomen in het beleid van de overheid, het bedrijfsleven en politieke partijen. Terwijl Suriname internationaal geroemd wordt als het meest beboste land ter wereld, stuiten de inwoners lokaal op tegenstrijdig beleid en initiatieven. Wat betekent deze status werkelijk voor de besluitvorming binnen Suriname? Dat is de vraag die Wijnhard wil beantwoorden in dit seizoen.
Tien aflevering
Met tien afleveringen neemt hij de kijkers mee langs diverse instanties en beleidsmakers om een beeld te schetsen van hun groene agenda’s. Hoewel sommige partijen openlijk hun visie delen, blijven anderen terughoudend. Toch biedt deze reeks een unieke inkijk in hoe Suriname de balans zoekt tussen natuurbescherming en ontwikkeling.
De serie stelt kritische vragen: Wordt groen denken meegenomen in de dagelijkse beleidskeuzes? Of blijft het een losstaand thema? De afleveringen brengen niet alleen inzichten, maar hopen ook kijkers te inspireren om verder te denken over de samenhang tussen natuur, ontwikkeling en duurzaamheid.
Busi Taki is een diepgaande verkenning geworden van de groene toekomst van het land. Wil jij weten hoe Suriname haar unieke status als meest beboste land ter wereld waarmaakt? Volg dan de afleveringen en ontdek het zelf!
Waar en wanneer te bekijken?
Vanaf 2 maart is wekelijks een nieuwe aflevering te volgen via verschillende kanalen:
• Supreme (kanaal 22.2) – Dinsdag 20:30 uur (herhaling zaterdag 17:30 uur)
• ATV-Suriname (kanaal 12.1) – Woensdag 19:30 uur (herhaling zaterdag 15:00 uur)
• Online via: www.busitaki.sr en LinkedIn
Green Growth Suriname
Dit seizoen van Busi Taki is mede mogelijk gemaakt door Green Growth Suriname.
Lindsay Goossens, voormalig Raaltese, is vanuit Green Growth Suriname actief betrokken bij Busi Taki. Green Growth Suriname (GGS) is een stichting die zich inzet voor het bevorderen van het welzijn van de bevolking van Suriname door het behouden van de biologische en culturele rijkdom van het land. GGS streeft naar een Suriname dat zijn ecologische en culturele balans erkent en behoudt, met burgers die als hoekstenen van een duurzame samenleving worden gezien.
Om deze doelen te bereiken, richt GGS zich op drie hoofdpijlers:
• Ontwikkelen en implementeren van modellen om natuur te integreren in nationale ontwikkelingsprocessen.
• Ontwerpen en uitvoeren van sociaaleconomische projecten die bijdragen aan de missie van GGS.
• Capaciteitsopbouw door het organiseren van trainingen, workshops, seminars en socioculturele excursies voor personen die geïnteresseerd zijn in natuurbescherming.
De organisatie is opgericht door Surinaamse professionals met elk meer dan tien jaar ervaring in beleid en lokale processen op het snijvlak van natuur en duurzame ontwikkeling in Suriname en daarbuiten. Het bestuur bestaat onder andere uit voorzitter Gwendolyn Smith, secretaris Lindsay Goossens en penningmeester Maikel Reeder. Green Growth Suriname
Een recent initiatief van GGS is de samenwerking met Satelligence om innovatieve methoden te introduceren ter ondersteuning van bosbeheer. Deze samenwerking richt zich op het monitoren van de bosbedekking in Suriname, die onder druk staat door activiteiten zoals goudwinning en houtkap. Satelligence+1Green Growth Suriname+1
Zie hier twee eerder geplaatste artikelen.
Daarnaast heeft GGS onlangs haar betrokkenheid getoond bij de ontwikkeling van een ‘just transition’ beleid in Suriname. In samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) werd een workshop georganiseerd om te werken aan arbeidswetgeving die de groene groeiambities van het land ondersteunt. The United Nations in Suriname.
Met deze initiatieven draagt Green Growth Suriname bij aan een toekomst waarin natuurbescherming en duurzame ontwikkeling hand in hand gaan, met respect voor de rijke culturele en ecologische diversiteit van het land.