Lilian van Uhm: Trotse, gepassioneerde boer blijven met project Route 2050

Interessant? Deel het artikel

lilian van uhm

Vol verwachting zat ik zondagavond weer aan de buis gekluisterd voor mijn lievelingsprogramma Boer Zoekt Vrouw. Heerlijk al die romantiek op de boerderij. Ik durf te wedden dat bijna iedereen, die naar dit programma kijkt, denkt: dat wil ik ook wel, lekker knuffelen met dieren en ondertussen mijn ware ontmoeten. Maar is het boerenleven wel echt zo romantisch als het op televisie lijkt?

Door Lilian van Uhm

Ik ben bijna twee jaar samen met mijn eigen droomboer. Inmiddels weet ik dus wel beter. Staan we op het punt om naar de film te gaan, kan het toch niet doorgaan omdat er een koe op knappen staat. Uitslapen op zondag, wat is dat? Op tijd op een afspraak komen? Dat zit er voor mij niet meer zomaar in. Wat maakt dan dat er nog altijd jongeren zijn, die voor dit leven kiezen? Volgens mij is daar maar één antwoord op: passie en liefde voor het boerenbestaan.

Want er zitten ook heel veel voordelen aan het hebben van een eigen boerderij. Het ondernemerschap gaat gepaard met veel vrijheid en dat is ook heel wat waard. Vergeet niet dat boerenbedrijven vaak al generaties lang in de familie zijn en dat het een trots van de familie is. Tevens is er veel afwisseling binnen de werkzaamheden, wordt er direct resultaat behaald en doen boeren iets essentieels; voedsel produceren.

Toch is het niet makkelijk om jezelf staande te houden in een sector, die voortdurend onder vuur ligt. Zo word ik, als toekomstige boerin, regelmatig aangevallen op uitspraken van fanatieke boeren. Uitspraken waar ik absoluut niet achter sta, maar me wel over moet verdedigen.

Project Route 2050
Om jezelf als jonge ondernemer klaar te maken voor de toekomst, zijn het Overijssel Agrarisch Jongeren Kontakt (OAJK), de Rabobank en SPOAR-Countus begonnen met het project Route 2050. Ik neem de rol van projectleider op me. Ik ben ontzettend enthousiast over dit project, omdat dit volgens mij echt een buitenkans is voor de jonge ondernemers. Hoe vaak komt het voor dat je als jongere zoveel begeleiding krijgt van zulke grote namen als de Rabobank en SPOAR-Countus? Helaas woont mijn vriend in Brabant, maar als ik boer zou zijn in Overijssel dan zou ik het wel weten en zou ik me direct inschrijven.

Ik denk dat het enorm belangrijk is om vanuit je eigen passie/motivatie naar je bedrijf te kijken. Uiteraard moet er ook iets tegenover je harde werk staan en moet er brood op de plank komen. Het OAJK project Route 2050 kan daarbij helpen. Het bestaat uit drie fases, die uiteindelijk samen zorgen voor een sterk fundament voor de toekomst. Als eerst wordt de jonge ondernemer aangespoord om naar zichzelf te kijken en zichzelf centraal te zetten. Het uitgangspunt is de passie van de jonge agrariër, want zonder passie geen energie, en zonder energie geen uitvoering. Vervolgens wordt er aandacht besteed aan de omgeving van de deelnemer. Hierbij wordt van de jonge ondernemer gevraagd om met een open blik naar de omgeving te kijken en te kijken naar de match tussen zijn/haar passie en de vraag/behoefte van de omgeving. Deze match kan leiden tot planvorming met een verdienmodel.

Route 2050 is volgens mij een heel mooi hulpmiddel om ook in de toekomst een trotse, gepassioneerder boer te kunnen blijven.

Lilian van Uhm is projectmedewerker Plattelandsontwikkeling bij Stichting Stimuland
06-30188800
lvanuhm@stimuland.nl

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *