Vandaag las ik in de Stentor het verhaal waarvan je vrolijk wordt, als je het al niet was. De kop was “heel dorp aan de nasi om lokale Chinees te redden”. Dan zie je dat het mogelijk is dat de bewoners van een dorp ineens achter een ondernemer, in dit geval De Chinees in Woubrugge, gaan staan omdat ze willen voorkomen dat ze straks zonder Chinees afhaalrestaurant komen te zitten.
Door Liesbeth van Binsbergen
Het bedrijf veranderde samen met vrienden uit het dorp zijn werkwijze, draaide vervolgens een grotere omzet en eind goed al goed. Wel jammer dat het in heel veel gevallen niet meer goed komt, gezien het grote aantal leegstaande winkelpanden zoals in menig dorp of stad te zien is.
Klanten blijven weg, kopen via internet. Zo gemakkelijk, en misschien soms goedkoper. Althans, op korte termijn. Want al die pakjes moeten wel bezorgd worden. Dat is een grote aanslag op het milieu. Waarom moeten die pakjes ook allemaal bij de besteller thuis afgeleverd worden. Beter toch op een centrale plek, om het vervolgens daar op te halen?
Nog beter is het om gewoon de winkel in de buurt binnen te stappen. Een fysieke winkel is naar mijn mening zo ontzettend belangrijk, niet op de laatste plaats voor de leefbaarheid van het dorp. Hoe vaak zie je niet mensen bij elkaar staan praten in of voor de winkel. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd door de plaatselijke ondernemersverenigingen. Zo wordt er bij ons in het dorp – Olst – op 7 december aanstaande een Anton Pieck Winterfestijn georganiseerd waarvoor ondernemersvereniging Olst flink in de buidel tast. Zij organiseren dit samen met Stichting Theater Langs de IJssel. Zonder fysieke winkels verdwijnt alle gezelligheid en levendigheid uit een dorp. Dus laten we onze Sinterklaas- en kerstinkopen toch vooral zoveel mogelijk bij deze winkels doen, zodat zij tot in lengte van dagen leuke en gezellige evenementen kunnen blijven organiseren.