Lezersreactie: De maker van de Sallandse vlag doet het vooral goed op social media

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2021-08-27 om 15.58.23

Onderstaande reactie ontvingen wij van iemand die liever anoniem wil blijven. De gegevens zijn wel bekend bij OpinieinSalland.

Salland kan kiezen uit vier modellen van de Sallandse vlag. Er waren meer dan 130 ideeën ingeleverd, een jury bracht dat aantal terug tot vier. Bij OpinieinSalland kwamen opmerkingen binnen over de voorselectie, over wat Salland is, over stemmen via internet. We hebben wat rondgevraagd en delen de opgedane kennis graag. Want de vlag die Salland straks krijgt kon zo maar eens het beeldmerk van de regio worden die op allerlei manieren probeert zich zelf in de markt te zetten. Hoe dan ook is de winnende vlag van iemand die het beste is op social media.

Wat is Salland eigenlijk

Maar wat is Salland eigenlijk? Daarover schreef de in augustus overleden Herman Hannink in de jaren negentig nog het boek ‘Over Salland en de Sallanders’ over. Dat ze zich in Hardenberg ook Sallander voelen. En terecht, officieel kent Overijssel drie gewesten: de Kop van Overijssel, Twente en Salland. Feitelijk is Salland dus alles wat die andere twee niet zijn. Daar volgt uit dat Zwolle en Deventer ook bij Salland horen, net als Nijverdal. Maar Hardenberg ook gewoon, tot aan Bruinehaar en Gramsbergen aan toe. Salland Olie was een bedrijf uit Hasselt. Jawel, Hasselt hoort niet bij de Kop van Overijssel, dus bij Salland. Een van de vlaggen heeft dertien witte vlakken. Die verwijzen naar dertien Sallandse gemeenten: Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer en Hellendoorn, met zelfs Twenterand en Rijssen-Holten erbij, die geografisch gezien deels onder Salland vallen.

Expansiedrift Twente

Twente heeft zich altijd al af willen scheiden van Overijssel. In de jaren tachtig probeerden ze dat – heel slim – door het provinciehuis naar Twente te eisen. Dat zouden ze in Zwolle vast niet willen, een goede reden zelfstandig verder te willen. “Wij hebben hier zelfs een vliegveld” was een drogreden. Maar RTV Oost nestelde zich wel in Twente. Net als een provinciehuis in Zwolle volgens Tukkers de hele provincie niet bedient, heeft de rest van Overijssel ook vaak dat gevoel bij de regionale omroep. Twente heeft sowieso wel expansiedrift. De gemeente Rijssen-Holten heeft Holten gewoon van Salland afgepikt. En de wandelpaaltjes op de Sallandse Heuvelrug vallen onder het Twentse Wandel Netwerk. Maar het is ook wel wat onduidelijk hoor. Als je bij de provincie subsidieregelingen bekijkt, heb je die voor Salland, Groot Salland, maar ook gewoon voor het Vechtdal! Dus Overijssel heeft naast gewesten ook andere manieren om streken te benoemen. Groot Salland is Raalte, Olst-Wijhe én Deventer. Salland is zonder Deventer. Maar ook zonder Vechtdal, want dat is Dalfsen, Ommen en alles verder richting Duitse grens. Met eigen vlag nog wel!

De vlaggen

Op media kwamen er nogal wat reacties binnen over de vlaggen. Van heel positief tot – uiteraard – heel negatief. Dát er veel reactie is zegt iets over de voltreffer van Doorpakken. De vlag houdt Salland blijkbaar bezig, of je hem nu wel of niet ziet zitten, of je nu wel of niet een van de vlaggen mooi-mooier-mooist vindt.

Een van de vier vlaggen waar je uit mag kiezen (ook als je niet uit Salland komt) andere vlag begint met blauw en eindigt met paars, van de IJssel tot de Sallandse Heuvelrug. Als die wint hoeven ze er in het Vechtdal niks mee.

Er is ook een vlag met een korenaar. Het symbool van Raalte… dus dat ligt gevoelig bij de andere gemeenten. En daarbij: hoe actueel is die korenaar eigenlijk nog? Biologische boeren verbouwen nog rogge, haver en gerst, anders is het toch vooral maïs?

Een van de vlaggen heeft een S dwars door de vlag lopen. De S van Salland natuurlijk, maar hij is blauw “vanwege de IJssel, de Vecht en de Regge.” Is Ommen daar Vechtdal en Vilsteren van Salland?

Een goede vlag behoeft geen kennis

Twente en Vechtdal hebben eigen vlaggen. De Achterhoek heeft dat ook. Als je zoekt naar de ontwerpers van die vlaggen, blijkt dat ze allemaal ontstaan zijn door huisvlijt. De maker van die van de Achterhoek is overigens wel professioneel beeldmaker, maar hij diende zijn idee als vrijwilliger in. Zo is dat met de Sallandse vlag ook. Doorpakken Salland heeft zelfs een jury bedacht zonder iemand daarin die professioneel kennis heeft van beeldmerken, kleuren, heraldiek of iets in de richting. De definitieve vlag wordt met nog minder kennis van vlaggen gekozen: als je goed bent op social media win je. Want het volk mag kiezen. Als Veronica Inside of Pownews zich er mee gaat bemoeien ben je aan hen overgeleverd. Een van de vlagmakers in Bas Bolink, uit reacties op social media vermoeden we dat hij de winnaar gaat worden. “Bas is een echte arbeidsbemiddelaar. Hij helpt mensen met hun loopbaan, of de onderbreking ervan. Dat geeft hem voldoening. Gelukkig doet ie dat ook voor zichzelf ;). Zo is hij via een omweg terecht gekomen bij uitzendbureau Salland,” schrijft Uitzendbureau Salland op haar site. De eigenaar van dat uitzendbureau is speciaal toegevoegd aan de Doorpakken in verband met de vlaggenwedstrijd. Ik ken deze mensen en denkt niet dat het doorgestoken kaart is, maar ik kreeg die vraag wel.

Hoe belangrijk is een logo eigenlijk?

Toen de gemeente Raalte recent en Olst-Wijhe wat langer geleden een nieuw logo kreeg, waren daar heel dure bureau’s voor ingehuurd, Tienduizenden euro’s moesten daarvoor afgetikt worden. “Dat hadden we zelf ook wel gekund” en “het is nog niet mooi ook nog eens”, zijn zo maar wat reacties die toen in media terecht kwamen. Die bezwaren ebben wel weer weg en als je nu iemand vraagt naar het oude logo van Raalte, dan moet je maar afwachten of iemand dat nog op zijn netvlies heeft. Misschien geldt dat ook wel voor het nieuwe logo trouwens.

Gewoon omdat je trots bent op Salland

Misschien moeten we het best maar het idee laten varen dat een vlag een zwaarwegend imagostuk is, met zorgvuldig overwogen heraldiek en nauwlettend overwogen kleurenpalet, historisch verantwoord en veelzeggend. Misschien is de vlag van Salland eigenlijk alleen maar een marketinginstrument om jezelf als Sallander trots op je streek te voelen, met de illusie dat ze straks in de rest van Nederland deze streek gaan onderscheiden van Twente en de Achterhoek.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant