Als dochter van een sterrenkundige ben ik ook geïnteresseerd in het heelal. Dit valt goed te combineren met mijn hobby van lezen. Geregeld lees ik sciencefiction romans. Het gebeurd dan wel eens dat twee verschillende auteurs hetzelfde onderwerp behandelen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid van leven onder het ijs van Jupiters maan Europa.
Europa als maan
Vanaf de zon gezien is Jupiter de vijfde planeet van ons zonnestelsel. Net als de aarde, heeft Jupiter een maan. Of eigenlijk: meerdere manen. Achttien(!) om precies te zijn. Eén van die manen heet Europa. De Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei ontdekte hem in 1610. Europa is iets meer dan drieduizend kilometer in doorsnede. Ter vergelijking, de aarde is meer dan zestig procent groter. Toch is dat geen reden om Europa niet te onderzoeken. Zo doet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al jaren onderzoek naar Europa. (De maan, hè? Voor het bestuderen van het continent Europa hebben ze in Amerika andere organisaties.)
Er is al een heleboel bekend over Europa. Standaard gegevens als de oppervlakte, de totale massa, de temperatuur (gemiddeld -170°C, brrr!) en de omlooptijd. (Dat is de tijd die Europa erover doet om een rondje om haar planeet Jupiter te maken. De omlooptijd van onze maan is 27 dagen.) Maar er is meer bekend over Europa. Het oppervlak van deze maan bestaat uit een dikke ijslaag. En nu komt het bijzondere: onder die ijslaag bevindt zich hoogst waarschijnlijk een ondergrondse oceaan waar de omstandigheden geschikt zijn voor buitenaards leven. Of dat leven echt bestaat en hoe dat er dan uitziet, weten we nog niet.
Suggesties
Auteurs Johan Klein Haneveld en Ursula Visser allebei een suggestie.
-
In het boek “Evolutie” stelt Ursula Visser dat Europa bewoond wordt door de Europeanen (duh!). Zij lijken qua uiterlijk veel op mensen, maar bezitten een aantal bijzondere eigenschappen. Mijn leeservaring over dit boek kun je hier terugvinden.
-
In de science fiction verhalenbundel “Het teken in de lucht” heeft Johan Klein Haneveld. Daar duiken mensen onder het ijs van deze planeet en ontmoeten daar bijzondere wezens. In deze blog vertelt hij hoe dit boek tot stand is gekomen.
Wat denk jij? Hoe ziet het leven onder het ijs van Europa er uit? Laat het me weten in een reactie. Eén ding is zeker, volgens de vergelijking van Drake is het erg onwaarschijnlijk dat dit leven echt bestaat. Maar zolang we geen bewijs hebben, blijft de mogelijkheid bestaan.
Lees hier de andere reflecties van Liesbeth.
Bezoek ook haar website.