De eerste warme dag van het jaar zie ik altijd met blijdschap tegemoet. Maar de laatste jaren loopt dat anders. In no time ging de temperatuur omhoog. De duizenden Sneeuwklokjes en Krokussen gingen mooi open maar helaas, daar kwamen meteen tienduizenden honingbijen op af en verdrongen zich op de bloemen.
Geen kans voor welke wilde bij of hommel ook om maar een stuifmeelkorrel te bemachtigen. De imkers zien de Euro’s voor hun ogen blinken. Nergens vinden hun honingbijen zoveel Sneeuwklokjes als hier. Daar hoeven de imkers dus zelf niets meer voor te doen. En ze zouden niet weten hoe dat moet.
In Raalte gaat de biodiversiteit met sprongen vooruit. De imkers leiden honderd nieuwe imkers op die weer honderden bijenkasten neerzetten en zo is de biodiversiteit massief vergroot met wel 1 soort, nl de honingbij. En de Wilde bijen gaan nog meer achteruit. De imkers doen ook veel voor de Wilde bijen, zo zetten ze nu ook in Heino een bijenhotel neer waar niks in komt en het staat in een grasland dat niet wordt gemaaid, zodat er niets anders dan gras in groeit. Dat alles omdat imkers volgens de aanhangers zo natuurverbonden zijn, die moeten er wel alles van weten hoe je de biodiversiteit vergroot. Zo staan overal waar imkers wonen, de woekerende exoot Reuzenbalsemien in de berm.
(Lees verder onder afbeelding)
Toch heb ik iets geleerd van de imkers. Ik hield Korenbloem en Klaproos altijd voor Eenjarige planten. En de imkers zaaien nu geen Eenjarigen meer, al hebben ze geen idee waarom wel of niet. Maar ze zaaien Korenbloem en Klaproos. Dat zijn vaste planten, want ze komen ieder jaar weer uit zaad op! Wat een uitvinding. En wat Eenjarigen dan wel zijn? Die zijn allang uitgestorven, want die komen niet elk jaar weer uit zaad op.
Ik zal het Rijksherbarium waarschuwen, dat ze hierin ongelijk hebben, al sinds Linnaeus in de 18 e eeuw. Dat hebben imkers bewezen en dat zal ze leren. Laat het beheer van de bermen maar aan deze kenners over.
Lees hier meer over dit onderwerp